* din cei 700.000 de „orfani ai migratiei” din Europa, raportati de federatia de protectie a copilului EuroChlid, 350.000 provin, conform aceleeasi surse, din România, iar 126.000 dintre acestia au ambii parinti plecati la munca in strainatate * elevul Narcis Iustin Ianau, contratenorul bacauan de faima internationala, este unul dintre sustinatorii cauzei „Te iubeste mama”, de facilitare a comunicarii audio – video intre parinti si copiii ramasi singuri acasa
Pentru sute de mii de minori din România, copilaria inseamna dorul dureros de mama, de parintii plecati la munca in strainatate. Cazurile sint numeroase si dramatice. O românca fortata de imprejurari sa plece in Italia a lansat pe reteaua de socializare o cauza menita sa diminueze acest fenomen ai carui victime sint copiii. Cauza „Te iubeste mama” a fost transformata in scurt timp intr-un proiect european cu tot mai multi sustinatori.
Coordonatorii sai promoveaza comunicarea online intre parinti si copii, cu ajutorul programului de internet Skype, care permite utilizatorilor sa comunice gratuit cu interlocutorul, atit auditiv cit si vizual. „Cauza a fost initiata de Silvia Dumitrache, din Bucuresti. Este sora mea. Acum opt ani a fost nevoita sa plece la Milano, pentru a-i oferi un tratament copilului sau bolnav. Am fost prima care m-am alaturat cauzei, a treia persoana a fost doamna senator Elena Mitrea, apoi au venit si alti oameni”, a declarat Daniela Draghici, specialista in advocacy de la IREX România, una dintre parteneri, alaturi de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor pi Bibliotecilor Publice din România.
Lansarea bacauana a proiectului avut loc ieri la Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza”, institutie care, impreuna cu alte 41 de biblioteci publice din judet, va pune la dispozitia copiilor cu parintii plecati in strainatate calculatoare conectate la internet pentru a putea comunica gratuit. „Avem o retea de biblioteci publice foarte bine puse la punct, prin programul national Biblionet, avem un corp de bibliotecari foarte bine pregatiti profesional, capabili sa se ocupe de potentialii utilizatori. Tinem sa fim stilpi ai societatii”, a declarat Gabriela Muraru, directoare a Bibliotecii Judetene „Costache Sturdza” Bacau.
Unul dintre sustinatorii cauzei „Te iubeste mama”, prezenti la intrunire, a fost si elevul bacauan Narcis Iustin Ianau, un contratenor de faima internationala, care traieste de noua ani departe de mama lui, plecata la munca in Italia.
„Sint foarte multi copii care la ora asta sint singuri si o iau razna si se drogheaza pentru ca nu pot trai fara parintii lor. Mi-a fost greu sa traiesc fara mama alaturi de mine dar trebuie sa traiesti cu gindul ca te iubeste si ca a plecat acolo sa iti faca un viitor”, a spus Narcis, ca mesaj pentru copiii aflati in situatia sa. La lansarea proiectului au participat reprezentanti ai unor institutii de stat si ai unor organizatii neguvernamentale cu activitate sociala, oameni politici, elevi, profesori, preoti si bibliotecari din judetul Bacau.
Cei interesati sa se alature cauzei „Te iubeste mama” pot cere amanunte la numarul de telefon telefon 0728/279863. (Laura HUIBAN)
Catalin Cazan a zis
Ce prostie, nu mi vine sa cred. De ce nu se schimba legea sa nu poti pleca si sa lasi copii in tara. Unde este „fiduciary duty” faptul ca parintii trebuie sa isi creasca copii. Bine ca guvernul de cacat da tot felul de legi „bune” sa controleze apa calda si caldura. Cred ca proiectul vostru va avea un enorm success cu parinti si copii vorbind pe internet, de asta au nevoie copii!!! A ramas Romania fara sociologi. Cu un sistem de invatamint de tot cacatul in tara viitorul Romaniei depinde de citi cetateni Romani sunt educati in strainatate, deci acesti parinti trebuie fortati sa si ia copii cu ei in strainatate si sa i trimita la scoala acolo, e singura sansa pe care o are Romania. porniti un proiect sa schimbati legea nu sa bagati bani in buzunar companiilor de Internet fara nici un rezultat. Inca odata „unde sunt sociologii Romani?-cum pot acepta asa proiecte de tot rahatul”. Va spun eu efectul e zero daca nu chiar negativ, sa pui un copil prin chinurile de asi vedea mama pe ecran”. Ce urmeasa dupa asta un show de televiziune unde sa aratati imaginile filmate in timpul acestor intilniri. Ridicol, opriti prostia…
MIHAELA GUDANA a zis
Cred ca este vorba despre o problema nationala: sa mergi sa muncesti in alta tara, sa iti poti intretine familia de aici. Eu am o vorba, (si credeti-ma, ca este verificata de mine): Nu poti sa le ai pe toate in viata! In cazul de fata, cand parintii pleaca in lume sa caute o viata mai buna, ei castiga bani si isi pierd copiii. Distanta si lipsa comunicarii permanente, a supravegherii lor si lipsa schimbului reciproc de sentimente isi spun cuvantul. Nu poti sa iubesti de la distanta tot timpul. Ajungi sa nu iti mai iubesti nici tara in care te-ai nascut. Vad Romania noastra ca pe o femeie batrana, satula de prostiile copiilor ei, neputincioasa si chinuita.
Dar ea ne iubeste, sa stiti! Si noi pe ea fara sa ne dam seama unii dintre noi.
Ajung copiii sa isi doreasca moartea de dorul memelor lor!
Doamne ! Am auzit eu o fetita spunand asta : „Daca tu mai pleci in Italia , eu ma omor!” Bietele femei! Pleaca mereu cu frica in san, asteptand zi de zi vesti de acasa! Tot asa se destrama si familiile, se impart copiii si incepe o alta drama pentru fiecare.
Ce multe sunt de spus! E dureros sa nu-ti gasesti rostul si linistea in tara ta! Sa fii nevoit sa iti parasesti copiii spunandu-le : „Lasa, nu mai plange! Mami nu sta mult acolo, si apoi, vin cu bani sa iti cumpar bicicleta, bomboane si sa luam o casa” Si copilul ramane visand la promisiunile mamei sale, adormind seara plangand de dor.
Suntem bolnavi cu toii de dorul unei vieti mai bune!
Mihaela Gudana – Bibliotecar / Ghidigeni- Galati
Dorel a zis
Nu vă mai îngrijiți de familiile altora. Fiecare om își cunoaște mai bine structura familială în așa fel încât știe cum să acționeze pentru a fi bine. E adevărat că sunt și cazuri nefericite, dar asta nu înseamnă că e o regulă.
Și da, nu este o plăcere să trăiești fără părinți alături, sub nicio formă, dar până la urmă nu poți tolera ca părinții să-ți fie sclavi pe 7 milioane și să moară familia de foame.
Am trăit fără părinți aproape, mi-a fost greu, încă îmi este. Culmea, nu m-am drogat niciodată, nu am făcut probleme în niciun fel, mi-am văzut și-mi văd în continuare de studii.
Bibi a zis
Cum unde sunt sociologii ?? Unul a devenit din consilier prezidential Ministrul Muncii !