Turul doi de scrutin al alegerilor locale generale bate la usa, pe 19 iunie alegându-se 513 primari, inclusiv din Chisinau, din cele 898 de localitati. Rezultatele din primul tur de scrutin, la o participare de 54,59 %, au aratat urmatorul clasament „top 4”: a) în consiliile orasanesti si satesti: Partidul Liberal Democrat (presedinte Vlad Filat) – 120 mandate; Partidul Comunistilor (presedinte Vladimir Voronin) – 115 mandate; Partidul Democrat (presedinte Marian Lupu) – 85 mandate; Partidul Liberal (presedinte Mihai Ghimpu): 27 mandate; b) în consiliile raionale si municipale: Partidul Comunistilor – 434 mandate; Partidul Liberal Democrat – 300 mandate; Partidul Democrat – 227 mandate; Partidul Liberal: 130 mandate; c) În Chisinau: Partidul Comunistilor – 26 mandate; Partidul Liberal – 17 mandate; Partidul Liberal Democrat – 7 mandate; Partidul Democrat – 1 mandat.
Acest rezultat arata ca optiunile electorale ale cetatenilor din republica de peste Prut sunt împartite aproape în mod egal: unii doresc aderarea la Uniunea Europeana si, implicit, alaturarea de România, votând partidele din Alianta pentru Integrarea Europeana (Partidul Democrat, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat), iar altii – ramânerea la Comunitatea Statelor Independente, dându-si voturile pentru Partidul Comunistilor si, implicit, îndepartarea de România, chiar daca populatia majoritara este formata din români.
Un sondaj acum câtiva ani a aratat ca numai 3 % din cetatenii din Republica Moldova doresc unirea cu România, spre deosebire de 1990, când aceasta optiune era majoritara. Se reproseaza adesea lipsa de curaj a României, de a nu fi preluat modelul R.F.G., care s-a unit cu R.D.G. Dar, daca ar fi sa continuam ideea, R.F.G. nu s-a unit cu o tara ex-sovietica, cum este cazul actualei Republici Moldova, ci cu o tara din din fostul Bloc Comunist de Est. De asemenea, daca ar fi sa continuîm modelul R.F.G., atunci sa precizam ca Austria, tara locuita de cetateni care vorbesc limba germana, nu a fost inclusa în acest proiect.
În prezent, se poate vorbi în mod serios despre o singura optiune de „unire” cu România, de aderare la Uniunea Europeana, proces îndelungat, care poate dura chiar zeci de ani, ceea ce va pune la grea încercare rabdarea cetatenilor din Republica Moldova.
Marian Lupu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a spus: „Daca nu câstiga Dorin Chirtoaca (la primaria Chisinaului) asta înseamna garantat perpetuarea crizei politice, alegeri anticipate, fiindca asta va fi interesul opozitiei – sa încerce sa valorifice acest moment”, adaugând ca ”perpetuarea crizei politice înseamna efecte foarte dramatice si pe interior, dar si pe exterior”.
S-ar putea ca Marian Lupu sa aiba dreptate, turul doi de scrutin sa aduca o clarificare în în rezolvarea crizei politice în acest an, într-un sens sau în altul. Dar, care va fi sensul?
Raspunsul la aceasta întrebare îl vom afla pe 19 iunie. Mai sunt doar câteva zile!
Speranta românilor este tineretul din Republica Moldova, cel care a aratat în zilele de 6-7 aprilie 2009, când a protestat împotriva fraudarii de catre comunisti a alegerilor din 5 iunie din acelasi ani, ca vegheaza si intervin în momentele cruciale ale istoriei. Printre acestia, cu nevoia lor fireasca de libertate, se numara si Dorin Chirtoaca, actualul primar al Chisinaului, candidatul Aliantei pentru Integrarea Europeana, exponentul orientarii pro-europene de peste Prut, care ramâne sa apere
Capitala Republicii Moldova de asaltul disperat al militantilor pentru un viitor rosu!
Doru CIUCESCU
Lasă un răspuns