– Judecatoria Bacau a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe un termen de 29 zile – bacauanul a constituit un circuit economico financiar in scopul obtinerii unor importante sume de bani de la bugetul de stat prin incasarea in mod fraudulos a taxei pe valoarea adaugata – in acest circuit au fost implicate cinci societati comerciale
Administratorul unei societati comerciale din orasul Comanesti, judetul Bacau, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Bacau pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. Inculpatul Horia Gurau, mai este cercetat in acelasi dosar pentru instigare la tentativa de stabilire cu rea credinta de catre contribuabil a taxelor avind ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat si pentru asociere in vederea savirsirii acestor infractiuni. Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori rezulta ca in cursul anului 2010, inculpatul Horia Gurau, in calitate de administrator de fapt al SC Tehno Logystic Construct SRL, a constituit un circuit economico financiar in scopul obtinerii unor importante sume de bani de la bugetul de stat prin incasarea in mod fraudulos a taxei pe valoarea adaugata. „In acest circuit, Gurau a implicat cinci societati comerciale (intre care si Tehno Logystic Construct) reprezentate de alte persoane care au realizat mecanismul de fraudare initiat de inculpat. Acesta nu putea avea calitatea de administrator al SC Tehno Logystic Construct SRL intrucit acest drept i-a fost interzis printr-o hotarire judecatoreasca definitiva de condamnare. In concret, au fost intocmite contracte comerciale intre firmele implicate in care s-a consemnat in fals ca s-au cumparat, respectiv vindut utilaje si echipament petrolier, in conditiile in care marfurile nu au existat în mod fizic la momentul respectiv si niciuna dintre firmele implicate nu a achitat pretul marfurilor. In plus, din dispozitia lui Horia Gurau, au fost intocmite si facturi fiscale si avize de insotire a marfii false”, se precizeaza in comunicatul emis de DNA.
Noi elemente la dosar
Anchetatorii au consemnat deasemenea ca Horia Gurau, in luna iulie 2010, l-a determinat pe administratorul legal al SC Tehno Logystic Construct SRL sa intocmeasca in fals documente de export a marfurilor pretins achizitionate catre o societate comerciala din Siria. In septembrie 2010, SC Tehno Logystic Construct SRL a solicitat Administratiei Finantelor Publice (AFP) Comanesti cesionarea dreptului de rambursare de TVA in valoare de aproximativ 2 milioane de euro in favoarea inculpatului Gurau. AFP Comanesti a sesizat neregulile, i-a anuntat pe procurorii anticoruptie, iar banii nu au mai fost achitati. „Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. Procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 ore, fiind prezentat ulterior Judecatoriei Bacau cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 zile”, spun procurorii DNA. Vineri, 24 iunie, instanta si-a insusit propunerea, iar Horia Gurau ramine in arest. Procurorii spun ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infringa principiul prezumtiei de nevinovatie.
Lasă un răspuns