Cresterea inregistrata de moneda unica europeana, in ultimele zile, i-a pus pe jar pe majoritatea românilor. Reactiile au fost insa diferite, de la caz la caz. Prin urmare, in vreme ce unii au reactionat repezindu-se sa cumpere sau sa vinda valuta, pentru a-si acoperi nevoile urgente, altii au preferat sa astepte sa se aseze cit de cit lucrurile, in speranta ca euro se va opri din aprecierea galopanta in care s-a inscris. Lumea se astepta ca ghiseele caselor de schimb valutar sa fie asaltate de detinatorii de valuta, in contextul in care cursul de ieri al BNR pentru euro era unul extrem de bun, de altfel, cel mai ridicat din ultimii trei ani. La inceputul saptaminii, casele de schimb valutar independente cumparau euro cu pina la 3,8500 lei (38.500 de lei vechi) si il vindeau cu 3,9000 lei (39.000 de lei vechi). Ieri, pina sa anunte banca centrala noul curs, valabil pentru a doua zi, casele de schimb valutar afisau un curs de 38.700 la cumparare si de 39.400 de lei la vinzare. Toata lumea anticipa ca euro va ajunge rapid la pragul psihologic de 4 lei, in contextul in care, pina la acest nivel, nu mai era decit o „distanta” de citiva bani. „Uitati-va cit de mult a crescut pina acum. Si se va mai duce tot in sus. Inapoi nu revine, asta a clar. Nici daca vin din nou «stranierii» si aduc cu ei bani multi, si tot nu va scadea euro”, este de parere un angajat al unei case de schimb valutar din centrul Bacaului.
Cine nu casca ochii, deschide punga
Cum era de asteptat, au aparut si incidente, generate fie de neatentia clientilor, fie de dorinta lor de a cistiga cit mai mult din cursul foarte bun al monedei unice. Asadar, la o alta casa de schimb valutar din centru, o femeie se agita si plingea, considerindu-se inselata, pentru ca nu a sesizat ca unitatea percepea un comision de 10 la suta din tranzactie. „Am vrut sa schimb 700 de euro si m-au taxat cu cinci milioane de lei. Eu i-am zis, mai intii, sa-mi faca un calcul, sa stiu cit imi da pe banii astia, si femeia mi-a si dat bon”, se plinge femeia. Scandalul a atras imediat atentia trecatorilor, dar si a valutistilor care-si fac veacul in zona. „O alta gisca. Cine a pus-o sa se duca la astia? Ce, nu a vazut ca scrie cit casa de mare ca percepe comision de 16 la suta? Sa fie sanatoasa, nu isi mai recupereaza nici un ban, poate sa mearga si la popa”, rideau valutistii.
Si totusi, cresterea euro a fost temperata
Pina la a se cunoaste noul curs al BNR, pe la casele de schimb valutar era cam acelasi flux inregistrat in zilele calme, fara caderi sau cresteri bruste ale cursului. „Cumpara cine are are nevoie sa-si achite ratele in euro pe la banci, pentru ca nu are de ales, chiar daca va depasi euro 4 lei. In schimb, vind cei care se bucura ca avem un curs mai ridicat decit cel din vara, de exemplu. Ori au avut niste bani la pusculita ori le-a trimis vreo ruda care lucreaza pe afara. Oricum, cred ca BNR nu intervine, pentru ca nu are nici un interes. Asa ca, cine are de cumparat, sa cumpere acum, cit mai e euro la nivelul asta, acceptabil, zic eu”, spune un alt angajat de la o casa de schimb valutar din centru. Din fericire pentru majoritatea românului, euro nu s-a dus in sus, spre pragul de 4 lei, asa cum au sperat unii, ci a fost stabilit cu aproape 2 bani mai putin fata de cotatia precedenta. La fel si casele de schimb valutar au afisat un curs ce se incadra intre 3,864 lei (38.650 lei vechi) la cumparare si 3,9300 lei (39.300 lei vechi) la vinzare.
Lasă un răspuns