– peste 85 la suta din apelurile primite prin 112 s-au dovedit de fi false – situatia raportata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale face referire la trimestrul II – 31 de persoane au fost sanctionate conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) Bacau arata ca in semestrul II al anului 2011, la numarul unic de urgenta 112 au fost primite 160.016 apeluri. Din datele statistice rezulta ca din numarul total al solicitarilor doar 14,23 la suta au fost reale si 85,77 au fost false. Cele mai multe apeluri au fost transferate catre Ambulanta – 17.273 reprezentind 51,25 la suta din totalul solicitarilor. Urmeaza apoi Politia cu un procent de 32,41 la suta si 10.922 de apeluri si pompierii – SMURD – cu 15,04 procente si 5.068 de cereri. Ultima pozitie in topul solicitarilor o ocupa Jandarmeria care a intervenit in 439 de cazuri. „Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sint in mare parte realizate de pe cartele pre pay. Urmare a constatarilor facute de catre autoritatile statului, 31 de persoane au fost sanctionate conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112. Multe persoane suna fara a avea o urgenta, adreseaza injurii operatoarelor, rid, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale”, a declarat col. Adrian Fulea, purtator de cuvint la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. De la inceputul anului si pina in prezent, 47 de persoane au fost sanctionate contraventional conform OUG nr. 34/2008. Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, pentru ca un apel fals poate duce la pierderea unei vieti.
Campanie de informare pe litoral
Ofiterii de relatii publice continua Campania nationala referitoare la numarul unic de urgenta. Pe litoralul romanesc se afla in plina desfasurare actiuni de informare, educare si promovare a numarului unic de urgenta 112 in rindul turistilor romani si straini, in special al copiilor aflati in taberele scolare din statiunile turistice ale judetului Constanta. Numarul unic pentru apeluri de urgenta trebuie folosit atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si intreaga Uniune Europeana.
max a zis
Suntem o tara de batuti in cap care in loc sa inteleaga importanta unei urgente o trateaza ca o comanda la o firma de taxi. Apropo am facut un calcul si Jandarmi Bacau au avut aproximativ 1% din nr de apeluri. La cat personal au doar 1%? Oricum ei au alte treburi operative cum ar fi sa se plimbe pprin fata IPJ Bacau in formatie de cate doi la schimbul 1:))