Tot mai multe blocuri din Bacau isi schimba fata urita si gri de la luna la luna. Daca acest lucru se datoreaza in unele cazuri programului de reabilitare termica, in cartierul Aviatorilor, Asociatia de proprietari nr. 51 a batut palma cu o firma de constructii din judetul Iasi pentru a repara blocurile nr. 10 si 11.
„Ghetourile” au mansarde de lux
Catalogate in anii anteriori drept „ghetouri”, blocurile ce stateau sa se prabuseasca au renascut din propria cenusa. Tigla veche si sparta de pe acoperisul blocului nr. 10 a fost inlocuita cu tabla ondulata, iar podurile bintuite pina nu demult de sobolani s-au transformat in mansarde de lux. Meritul apartine Asociatiei de proprietari nr. 51 si SC Moldova Iasi, care, impreuna le-au propus locatarilor o afacere simpla si aparent atractiva: „voi ne dati acoperisul blocului ca sa facem acolo mansarde, iar noi, la schimb, va izolam blocul la interior, il varuim, va facem baile si va schimbam usile de la intrarea in bloc si pe palier”. „SC Moldova Iasi se ocupa de asa ceva. I-am contactat in ideea de a derula un proiect de anvergura. Societatea ieseana s-a oferit sa izoleze termic blocurile fara niciun ban cu conditia ca proprietarii sa fie de acord cu constructia unor mansarde deasupra imobilelor”, a aratat Ioan Tirca, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 51.
Ieftin si la indemina
Specialistii in constructii au precizat ca investitia pe metru patrat predat la cheie poate sa ajunga sub 300 de euro. Media e insa undeva intre 350 si 400 de euro, in functie de dotarile pe care proprietarul le doreste in respectiva mansarda. Potrivit sefului de echipa de la SC Moldova Iasi, o mansarda poate fi vinduta chiar cu 25.000-35.000 de euro, in functie de zona in care se afla blocul respectiv, de vechimea acestuia si de suprafata locuibila. Teoretic, se poate construi o mansarda pe orice bloc, indiferent de numarul de etaje, daca expertiza tehnica permite incarcarea structurii respective. Pentru mansardare va fi necesar pe viitor acordul asociatiei de proprietari, impreuna cu acordul a jumatate plus unu dintre locatari. In prezent, pentru a construi o mansarda este nevoie ca toti locatarii din bloc sa-si dea OK-ul.
Gratis, dar cu bani
Cind a venit vorba sa stringa semnaturi de la locatari, Ioan Tirca s-a lovit de refuzul acestora, sub pretextul ca vor bani in contul podului. „Cind am vazut ca una discutasem si alta cereau, i-am lasat in pace si m-am apucat de treaba la blocul nr. 11, unde lumea a fost de acord cu propunerea mea. Am inceput cu renovarea bailor, iar la finalizarea lucrarilor, cind locatarii de la blocul nr. 10 au vazut rezultatul, au semnat cu ambele miini”, a spus Tirca. Asa au inceput lucrarile la acoperisul blocului 10, sarpanta fiind intr-o stare avansata de degradare. Au fost eliminate hornurile, tigla si materialele uzate si incet, incet, mansardele au prins contur. „Nu am crezut in viata mea ca vom beneficia de dusuri, chiuvete noi, gresie faianta sau geamuri termopan in baile comune. Sintem constienti ca depinde numai si numai de noi sa ne gospodarim de aici incolo”, spune Mihaela Trifan.
Confort si calitate
„M-am mutat de curind la mansarda si va spun sincer ca proiectul este unul cit se poate de reusit. In curind vom beneficia si de gaz metan, pentru ca blocul nu a fost conceput cu o astfel de instalatie. Am aspirat cu sotul meu la un loc al nostru, iar mansarda corespunde nevoilor noastre”, spune Carmen Ditu, locatar.
Calitatea proiectului, cit si a constructiilor realizate, arata ca mansarda pe bloc poate deveni un spatiu principal de locuit, o investitie pe termen lung. Lucrarile vor fi extinse si la nivelul blocului nr. 11. „Zilele acestea trebuie sa soseasca o macara speciala de la Iasi, moment in care vor incepe lucrarile de consolidare la acoperis. In momentul de fata este cel mai important lucru, pentru ca oamenii au probleme cu infiltratiile”, a adaugat Tirca.
alin a zis
mey, nu rezista blocurile astea la cutremur nici fara mansarde, d-apai cu mansarde…Da’ si-or fi luat comisionu’ si smecherii cu avizu’ de constructie, nu?
Mai zice sefu’ ala de la Iasi ca astfel de locuinte la mansarda se pot vinde cu 25- 35 de mii de euro. I-auzi! Sa-l vad eu pe ala care plateste atatia bani pe o locuinta cu durata de viata de 15-20 ani…ca mai mult nu mai rezista blocurile de sub ele care au deja vreo 45 de ani vechime…
Afaceri si afaceri in stil romanesc…
Claudiu a zis
referitor la articolul prezentat facem referirea ca numele firmei este Trustul de Constructii Moldova cu sediul in Bacau pe str. Letea , nr. 1, telefon:0234/551590 sau 0752242477. Firma a predat la cheie peste 700 de apartamente la mansarda in Bacau, Suceava, Botosani ,Iasi, Piatra Neamt, Brasov, Constanta si Bucuresti. Avantajul apartamentelor la mansarda in afara de pretul decent este garantia de 50 de ani acordata si ca clientul isi compartimenteaza spatiul asa cum doreste. Mai multe informatii puteti gasi pe http://www.constructii-mansarde.ro
Antitepari.ro a zis
O nouă golănie marca Similiac (Coman): Trustul de Construcţii Moldova a fost vândută unui boschetar
– Un caz demn de „manualul ţeparului român” este cel care se leagă de numele lui Teodor Similiac (Coman)-foto, cunoscut în Iaşi prin afacerea mansardelor construite ilegal
– Pentru a pierde urma ilegalităţilor, Similiac (Coman) a aplicat tehnica „disimulării” – şi-a învârtit firmele în toate modurile posibile pentru a-i induce în eroare pe urmăritori (parteneri de afaceri, cumpărători ai mansardelor construite ilegal şi poliţişti).
Cititi mai multe pe http://www.antitepari.ro