Cum era de asteptat, cresterea mondei unice europene a influentat si piata imobiliara locala. Astfel, de mai bine de doua saptamini, firmele din domeniu abia mai pot, in cazurile fericite, sa vinda un apartament. Cele mai multe firme imobiliare, insa, nu au reusit sa intermedieze nici o tranzactie cu case. „Oamenii asteapta, poate-poate va mai scadea un pic euro. Insa, dupa parerea mea, nu exista vreo sansa ca euro sa revina macar la nivelul de acum doua saptamini”, a declarat Florin Popovici, prim vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI). Din pacate pentru unii patroni, cel mai grav se resimte aceasta criza la nivelul micilor firme din domeniul imobiliar. Asupra acestor afaceri planeaza cel mai mult riscul de a da faliment. „Si colegii de breasla se pling ca nu mai pot vinde din cauza pretului ridicat la apartamente. Micile firme imobiliare risca cel mai mult sa intre in colaps, pentru ca ele au in portofoliu, de regula, apartamente in blocurile vechi din cartierele muncitoresti, care si asa se vindeau mai greu. Or, daca nu vinzi, e limpede ca te paste falimentul”, a mai spus Popovici. Deja, angajatii firmelor de profil care au intrat in colaps au inceput sa-si caute de lucru pe la alte societati imobiliare, care inca mai merg.
Piata imobiliara este lovita insa si de noul regulament al BNR, care va limita acordarea creditelor. Prin urmare, probleme au inceput sa-si puna si dezvoltatorii imobiliari locali care se vad pusi in imposibilitatea de a mai incheia contracte cu cei care ar dori sa isi ia casa noua. Singura solutie care le ramine este sa ofere tot felul de cadouri „la pachet”, pe linga cele deja anuntate, cum ar fi masini, mobila ori preturi fara TVA. Cert este ca bacauanii nu se agita sa semneze un contract, mai ales ca un imprumut pentru casa e mai greu de obtinut si, evident, mai greu de platit. Pe de alta parte, si bacauanii plecati afara care au apucat sa-si ia case in tarile unde muncesc privesc cu ingrijorare la criza care a atins si Europa. „Am pe cineva in Irlanda, care mi-a zis ca acolo bancile sint deja pe marginea falimentului. Ca toti românii de acolo, a luat credit pentru casa si acum nu mai pot plati, pentru ca patronii i-au disponibilizat. Decit sa plateasca un român, mai bine angajeaza trei muncitori, veniti tot din afara tarii. Acum isi cauta de lucru, ca sa poata plati creditul, altfel isi pierde casa”, povesteste un bacauan.
Gica Contra a zis
Si colegii de breasla se pling ca nu mai pot vinde din cauza pretului ridicat la apartamente. Micile firme imobiliare risca cel mai mult sa intre in colaps, pentru ca ele au in portofoliu, de regula, apartamente in blocurile vechi din cartierele muncitoresti, care si asa se vindeau mai greu. Or, daca nu vinzi, e limpede ca te paste falimentul”, a mai spus Popovici.
Pai la voi functioneaza legea cererii si ofertei numai cand cresc preturile! Ia incepeti si scadeti ceva, vreo 50% ca atata-i pretu’corect, si vedeti ce repede o sa vindeti! Saracii de voi, muriti de foame…vai-vai!