Cu numai o jumatate de an in urma, presa facea cunoscut cazul onesteanului Neculai Pantelimon, student, care tocmai inregistra la Registrul Comertului prima firma-debutant din Romania care beneficia de fonduri nerambursabile, prin Programul de stimulare a tinerilor, derulat prin Ministerul Economiei. Programul era destinat tinerilor cu virsta pina in 35 de ani. Acum, sanse similare pot surinde mai multor onesteni sau bacauani, pentru ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii anunta posibilitatea reinscrierii solicitantilor care au fost respinsi de Agentie la sesiunea precedenta din Programul pentru Stimularea Infiintarii si Dezvoltarii Microintreprinderilor de Intreprinzatorii Tineri.
Neculai Pantelimon are 24 de ani. El a spus ca vrea sa dezvolte portalul promania.ro, destinat firmelor care activeaza pe piata din tara noastra, pentru acces la instrumente de promovare online a produselor si ofertelor periodice, pentru upload-area prezentarilor de firme, pentru participarea la traininguri online din domeniul afacerilor si pentru socializare cu alti antreprenori din tara.
Noua oportunitate, prin Programul pentru stimularea tinerilor, vine acum pentru debutantii in afaceri, cu virsta de pina la 35 de ani si care au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cit mai mare la aplicatia online. Documentatia transmisa initial poate fi refacuta, iar solicitantii se pot reinscrie in program cu user-ul, parola si adresa de e-mail diferite de cele folosite initial.
Se acorda alocatii financiare nerambursabile care reprezinta cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 10.000 de euro. Se vor da, de asemenea, garantii de stat pina la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 de euro, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sint scutite pentru veniturile a cel mult patru salariati, dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.
La un proiect se pot asocia cel mult cinci intreprinzatori debutanti, iar microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitati din CAEN. Nu sint admise intermedierile financiare si asigurarile, tranzactiile imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, producerea sau comercializarea de armamament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si sunstante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
De asemenea, tinarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin doi salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin jumatate din profitul realizat in anul precedent.
Lasă un răspuns