Citeva sute de Coduri Numerice Personale au fost facute publice pentru ca doua facultati ale Universitatii Bacau le-au afisat alaturi de numele unor proaspat-admisi.
Probabil, nici n-au dat importanta acestui fapt si nici n-au gindit cei care au afisat listele ca incalca, astfel, niste drepturi ale unor oameni, plus niste paragrafe de lege.
Ce mare lucru ar putea fi un CNP facut public?!
Pai, in afara de faptul ca e ilegal sa-l deconspiri fara acceptul posesorului, exista o sumedenie de lucruri care se pot petrece daca anumite persoane pun mina pe un CNP.
Cel mai simplu: cu un CNP si un nume se poate obtine o reducere la telefonia mobila; una in companiile GSM din tara are un program de fidelizare a publicului tinar, iar cu CNP-ul poti obtine reduceri semnificative. Desigur, in acest caz se cheama ca faci furt de identitate si-i iei dreptul adevaratului posesor al CNP-ului la reducerea respectiva.
Dar nu asta e cel mai important lucru care se poate face. Tot pe baza unui furt de identitate, poti face glume proaste unora apelind serviciul ‘Clienti’ de la companiile de telefonie mobila, cablu tv sau Internet si schimbind detaliile abonamentelor. Sau le poti rezilia.
Poti comanda in magazinele virtuale laptopuri si camere video pe care sa le trimiti prietenilor sau dusmanilor. Cum plata se face ramburs, nu vor intra in posesia bunurilor, insa creezi niste nervi si cheltuieli firmelor respective.
Sau, daca te pricepi si ai niste prieteni unde trebuie, iei niste credite bancare pe numele fraierilor cu CNP-ul expus dupa care te faci nevazut.
Toate cele de mai sus sint, evident, ilegale. Dar asta nu inseamna ca nu se pot intimpla. Si de aia datele personale – inclusiv CNP-urile, trebuie sa fie protejate.
gabriela a zis
Eu mi-am exprimat revolta ca pe listele cu votantii din sectiile de votare se publica CNP / ul , numele, prenumele si adresa si se afiseaza pe geamurile institutiilor unde se voteaza si mi-a raspuns un membru al comisiei din sectia de votare ca asa este legea.