Rezultatele foarte slabe obtinute de candidati la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an au afectat si admiterea in invatamintul superior. Universitatea Bacau a avut mai putini candidati decit in ultimii doi ani iar media de admitere a scazut, la locurile cu taxa, sub 6.
Asta arata statisticile celor trei facultati, din 5, ale institutiei de invatamint superior de stat care au incheiat deja perioada de admitere: Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte si Facultatea de Stiinte Economice. Ultima medie de admitere pe locurile cu taxa, la specializarea Biologie a Facultatii de Stiinte, a fost 5.97.
Pe locurile fara subventie de la buget la specializarea Ecologie si protectia mediului s-a intrat cu 6.36 iar ultimul candidat admis pe locurile cu plata la Informatica a avut media 6.70. Ponderea mediei de la bacalaureat in media de admitere la aceasta facultate a fost de 50 la suta. Conducerea institutiei spune ca mediile mici nu inseamna neaparat candidati mai slab pregatiti decit in anii anteriori.
„N-au venit chiar atit de multi candidati ca in ultimii doi ani, dar este pe departe cea mai buna situatie a confirmarilor pe loc din ultimele sesiuni de admitere. Numai la informatica sint mai putini candidati. E adevarat ca mediile sint mai mici decit in anii precedenti dar dar eu cred ca aceasta medie se datoreaza in principal exigentelor mai crescute de la examenul de bacalaureat. Ei sint cam aceeasi, adica eu cred ca exista acelasi acelasi nivel de pregatire a absolventilor de liceu ca in anii anteriori. Doar ca acum au fost notati mai putin”, a declarat prof.univ.dr. Mihai Talmaciu, decanul Facultatii de Stiinte al Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau.
6,41, ultima medie la Facultatea de Stiinte economice
Si la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii de stat din Bacau mediile de admitere sint mai mici decit in alti ani. Ultimul admis pe locurile cu taxa la specializarea Contabilitate si informatica de gestiune este 6.41. Totusi, aceasta este specializarea care, pe locurile fara taxa a inregistrat cea mai mare medie de admitere a Facultatii de Stiinte Economice, 9.37, in conditiile in care ponderea mediei de la bacalaureat a fost 60 la suta.
Daca locurile subventionate, in numar foarte redus, s-au acoperit, locurile cu taxa mai au de asteptat candidati, in sesiunea din toamna. La specializarea Marketing au fost scoase la concurs 135 de locuri cu taxa, din care doar 50 au fost ocupate. O situatie similara, la specializarea Contabilitate si informatica de gestiune, unde au fost 85 de candidati admisi, pe 153 de locuri cu taxa. O situatie mai buna este la Facultatea de Litere, care a avut candidati pentru toate locurile fara taxa si pentru majoritatea locurilor cu taxa.
Totusi, situatia finala asupra admiterii la cele trei facultati se va cunoaste dupa ce va trece perioada de confirmari si inscrieri in primul an, o parte dintre cei admisi fiind inscrisi la doua specializari. Astazi este ultima zi de inscrieri la Facultatea de Inginerie iar candidatii la specializarea Educatie fizica a Facultatii de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii sustin proba de aptitudini psihomotrice specifice.
(Laura HUIBAN)
Ana-Maria a zis
Dupa 6 ani, pot spune ca am amintiri si bune si rele, legate de facultate. Cel mai mult m-a socat faptul ca multi dintre profesori dictau, pur si simplu studentilor, cursurile – parca eram sectia de scribi. Cat despre cursuri multe erau adevarate opere de batut campii, cu talent, si in limbaj de lemn. Era necesar sa petreci zile bune in incercarea de face acele cursuri cu adevarat utile. Altele erau adevarate capodopere de exprimare incalcita, dar inspirate din DEX. Rare cursurile la obiect. Asa ceva nu se poate tolera. Cursurile tiparite erau, in pus, si destul de greu de gasit, Amintiri placute? Destule. Consider insa ca problemele de mai sus sunt valabile oriunde si trebuiesc remediate ca altfel ne facem de rusine – daca nu ne-am facut deja – dragi universitari.