– primarul municipiului a trimis o scrisore deschisa ministrului Comunicatiilor – conducerea Vamii Bacau sustine ca ministerul nu are atributii in domeniu, iar schema de personal redusa recent nu permite punct vamal la Posta Onesti
Locuitorii din zona Onesti (de la Slanic Moldova – Comanesti pina in comunele dinspre Adjud sau Manastirea Casin si Oituz) care au nevoie de servicii de vamuire a unor colete postale primite sau trimise in strainatate se vad nevoiti sa se deplaseze tocmai la Bacau. Punctul vamal de la Posta Onesti a fost inchis odata cu reorganizarea sistemului vamal romanesc si reducerea numarului de personal. Luni, 8 august, primarul Municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a trimis o scrisoare deschisa ministrului Comunicatiilor si al Societatii Informationale, Valerian Vreme (care, de altfel, este onestean), cu rugamintea de a proceda la reinfiintarea punctului vamal.
„Vama postala Onesti – se arata in scrisoare – functioneaza de peste opt ani, iar prin intermediul acesteia se realiza un flux mediu de circa 100 – 120 de colete lunar primite, respectiv cel putin 40 de colete expediate, programul de lucru fiind o zi pe saptamina, marti, orele 9,00 – 17,00. Structura de personal cuprindea doar doua posturi, cheltuielile de personal fiind sustinute din insasi taxele vamale. Astfel, beneficiul Postei era de 6.000 – 8.000 de lei pe luna, in vreme ce cheltuielile salariale nu depaseau 2.000 de lei pentru doua persoane.” Autoritatile municipiului Onesti sustin ca punctul vamal ar aduce servicii la peste 450.000 de persoane din zona.
Directorul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, Valentin Grosu, spune, insa, ca povestea punctului vamal Onesti este alta si, oricum, nu are nicio legatura cu Ministerul Comunicatiilor, care pastoreste si Posta Romana. „Prin anul 2003 – a precizat Valentin Grosu – a fost emisa o ordonanta de guvern cu privire la infiintarea acestui punct vamal in Onesti. Implicit, s-a dat sprijin Postei Romane sa faca aceasta activitate (din care ei cistigau niste bani). Prin 2006, a fost o reorganizare si punctul vamal Onesti s-a desfiintat, dar s-a pastrat o structura de personal acolo, care trebuia sa asigure Onestiul cu activitate vamala, cu atit mai mult cu cit repornise si Rafo. Si eu am zis, cind am preluat conducerea Vamii, ca, data fiind activitatea din zona, avind trei oameni de acolo, ei sa ramina in continuare in activitate. Acum, insa, cu reorganizarea vamala practic nu mai avem niciun fel de post in schema de personal la Onesti”.
Posta vamala reprezinta o activitate de comisionariat, prin care comisionarii accepta operatiuni de import-export, pentru care percep taxe si pentru care Autoritatea Vamala le-a dat un acord de functionare. Vama nu se subordoneaza comisionarului, ci invers, oricine ar fi el, CFR-ul, Posta Romana, o societate privata etc. „Noi le impunem conditii comisionarilor, inclusiv sa ne prezinte coletele in Vama Bacau, asa cum le-am si cerut celor din Onesti: sa le aduca la un punct vamal care este la un oficiu postal de aici. Nici daca ministrul Comunicatiilor ar interveni la ANAF nu cred ca se va accepta suplimentarea schemei de personal cu inca doi oameni pentru Onesti, in actualele conditii. Ceea ce ar mai putea sa faca Posta ar fi sa asigure, cu plata, transportul celor interesati de serviciile vamale la Bacau si retur”.
Situatia din zona Onsti este, insa, valabila in tot judetul, unde nu exista asemenea puncte vamale postale.
ady a zis
Pai fratilor tot acest Ministru (onestean )a desfiintat si Directia Regionala de Posta Bacau care afost mutata la IASI!!!E tare tipul !!!Tine foarte mult la meleagurile unde locuieste si la oamenii care l-a votat!!!!
Lica a zis
Mai avem putin si vom merge la IASI .Urmeaza noua impartire administrativa si multe probleme vor trebui rezolvate la nivel de resedinta de regiune.