– Oleg Frunza, bacauan prin adoptie din Republica Moldova, a implinit ieri 88 de ani – la 17 ani, el i-a pus pe jar pe sovietici, punind tricolorul pe sediul NKVD-ului din Orhei, fapt pentru care a executat 17 ani de lagar in Siberia
Eroii sint printre noi. Fiecare om ascunde o poveste de viata, demna de un film. Asa este si cazul lui Oleg Frunza, bacauanul adoptat din Republica Moldova. Putini stiu insa ca batrinul este singurul supravietuitor al unui lagar de munca din Siberia si ca a ajuns acolo pentru ca este roman si s-a manifestat ca atare. Ieri, Oleg Frunza a implinit 88 de ani.
„Aveam 17 ani cind m-au arestat sovieticii. Eram la liceul pedagogic din Orhei – Vasile Lupu, cind, cu alti colegi, am pus pe usa liceului si pe sediul NKVD, viitorul KGB, tricolorul romanesc. Era in ajunul Craciunului si am fost arestat împreuna cu alti 30 de membri ai organizatiei Majadahonda, cum ne numisem noi atunci”, isi aminteste Oleg Frunza. Prietenii lui majori au fost impuscati de sovietici, el, pentru ca era minor a fost trimis intr-un lagar de munca silnica din Siberia. De la minus zece grade, cite erau in Moldova, peste noapte, adolescentul s-a trezit rupt de familie si dus in Siberia, la minus 40 de grade Celsius.
A stat in lagar 15 ani, fiind eliberat apoi de Hrusciov. Nu avea la el nici un act. Avea de ales intre Romania si Lituania, de unde era sotia lui. A ales Romania, unde se refugiasera parintii. Intors in tara, nu a scapat de probleme, trebuind sa infrunte regimul comunist, pina cind a fost reabilitat si a primit cetatenia romana. Peste ani, cind fiul lui, arhitectul Alexandru Frunza s-a casatorit cu o bacauanca, a ajuns in Bacau.
A invatat rusa in lagar, de la un general rus
Oleg Frunza isi aminteste de viata grea din lagarul siberian. „Am avut noroc, ca in lagar am spus ca sint roman si eram privit altfel. Acolo munceam la exploatarea padurilor. Tata era ofiter, dar in casa vorbeam numai romaneste.
Rusa in casa se vorbea doar cind tata se certa cu mama si asta era foarte rar. In lagar am stat un an si ceva cu cu un general, de la care am invatat rusa. El avea niste carti in franceza si pe ele traduceam in rusa. Pe vremea mea nu luai bacalaureatul daca nu vorbeai cursiv franceza.
In lagar era o biblioteca rusa. Aici am gasit romanele lui Tolstoi, Turghenev si altii in editia originala. Asa am aflat cum modificau sovieticii istoria, cultura, literatura in cartile pe care le republicau”, isi mai aminteste eroul din Orhei.
Si putina politica
La cei 88 de ani, Oleg Frunza este inca pasionat de politica. Crede ca presedintele cel mai bun pentru Romania ar fi fost Sergiu Nicolaescu. „Sergiu Nicolaescu este un roman adevarat si ar fi trebuit sa fie presedinte. A facut numai filme istorice.
Este cel mai bun candidat pentru alegerile viitoare. Antonescu (Crin Antonescu, n.r.) este si el baiat bun, dar si-a pierdut autoritatea cu alianta asta”, a precizat Oleg Frunza. De ziua lui, eroul rezistentei din Orhei a primit o diploma de excelenta din partea judetului Bacau, pentru “lupta anticomunista si antisovietica si unitatea romanilor”, un buchet de flori, o sticla de sampanie, un album cu poze din locurile natale, precum si “arma” cu care i-a pus pe jar pe rusi, adusa de la Orhei, Tricolorul.
Cunoscuta interpreta de folk, Maria Gheroghiu i-a cintat eroului basarabean cu ocazia zilei lui de nastere, dedicindu-i cintecul patriotic “Bocetul lui Ioan fara mormint”.
Lasă un răspuns