Conducerea Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova Bacau a facut cunoscut actionarilor sai si investitorilor pe piata de capital rezultatele unui control intern cerut de un actionar si de unii dintre administratorii societatii cu privire la vinzarea de spatii comerciale din proprietatea acesteia. Controlul a vizat modul in care fostul presedinte Alexandru Matei a instrainat spatii comericale din proprietatea societatii.
Principalele concluzii rezultate in urma controlului conduc la ideea ca fostul presedinte si actual administrator al SIF Moldova, Alexandru Matei, si-a aprobat cumpararea unui spatiu comercial al societatii si a instrainat active ale acesteia catre o companie la care avea interese. „Referitor la vinzarea spatiului comercial din Municipiul Bacau (str. Marasesti 4), din patrimoniul SIF Moldova – spune presedintele societatii, Costel Ceocea – catre domnul Matei Alexandru (fost presedinte-director generasl si actual administrator al SIF Moldova), se releva ca aceasta operatiune nu a fost dusa la indeplinire in limitele si in conditiile stabilite de hotarirea nr. 10 a Adunarii generale ordinare a Actionarilor din 24 aprilie 2004, deoarece nu au fost identificate oferte concurente la aceeasi data. SIF Moldova a dispus masurile necesare pentru identificarea unui posibil prejudiciu”.
Controlul intern a mai constatat si un conflict de interese in cazul vinzarii unui spatiu comercial detinut de societatea Gastrocom Iasi, la care SIF Moldova detine pachetul majoritar de actiuni) catre LEES COM Iasi, in noiembrie 2004. „Conflictul de interese – se mai arata in informarea semnata de Costel Ceocea – nua fost declarat la acea data, intrucit domnul Matei Alexandru detinea, direct sau indirect, prin persoane implicate, putere decizionala in entitatile participante la tranzactie”.
Administratorii in exercitiu si cei care au facut parte din mandatele anterioare ale Consiliului de Administratie (CA) al SIF Moldova (Costel Ceocea, Claudiu Doros, Dumitru Bontas si Iosefina Morosan) si-au afirmat, fata de aceasta situatie, pozitia de desolidarizare, exprimata in sedintele CA, odata cu luarea la cunostinta a informarilor auditului intern. Sesizarile asupra situatiei au fost facute in Adunarea Generala din aprilie 2010 si in sedinta de CA din 17 martie 2010.
Alexandru Matei a fost presedinte al SIF Moldova in perioada 1997 – 2005, dar, in diferite perioade a ocupat si fotoliile de vicepresedinte si de administrator.
Conducerea SIF Moldova a solicitat Comisiei Nationale al Valorilor Mobiliare (CNVM) „sprijin pentru identificarea cu corectitudine a tuturor obligatiilor institutionale care ii revin in raporturile viitoare cu institutiile pietei de capital si actionariatul SIF Moldova” cu privire la acest caz. CNVM a raspuns ambiguu, sugerind ca SIF Moldova trebuie sa ia singura decizia.
Conform site-ului Money.ro, care citeaza „o sursa apropiata SIF Moldova”, anul trecut, la sase ani dupa tranzactie, Alexandru Matei a prezentat trei oferte in cazul vinzarii de spatii, la preturi mai mici decit a sa, dar care fusesera inregistrate la SIF cu doi ani inaintea tranzactiei. „Chiar daca mai mici, preturile ofertelor asa zis concurente, ca si cea a fostului presedinte erau mult sub cele de piata. Una dintre oferte nici nu au fost gasita inregistrata si toate au fost aduse de Matei de acasa“ – spune sursa citata. Acelasi site mai arata ca o alta situatie de conflict de interese ar fi, potrivit rapoartelor trimise la bursa, cea in care Alexandru Matei a numit-o pe sotia sa presedinte al consiliului de administratie al unei firme din portofoliul SIF Moldova si sefa a comisiei din licitatia care avea sa aprobe insrtainarea unui restaurant cu autoservire din Statia CFR Iasi, catre o firma controlata de fiul celor doi.
Ce se va intimpla mai departe in acest caz? „Fie CA convoaca adunarea generala sau adauga pe ordinea de zi a viitoarei adunari generale un punct privind masurile care se impun, fie actionarii SIF vor cere acest lucru, fie CNVM va reanaliza daca sunt intrunite conditiile pentru mentinerea autorizatiei dlui Matei ca administrator” – a declarat presedintele SIF Moldova pentru Money.ro.
privitor a zis
asa a ajuns averea tarii in miinile hotilor de la putere.este pus sa pazeasca avutia si nu stie cum sa gaseasca fel de fel de inginerii pentru a trece o parte in buzunarul propriu.nici institutiile la care se apeleaza,nu intervin prompt,pentru ca peste tot se lucreaza la furaciuni.astfel,sunt prudenti.De unde are draganuta atatea spatii comerciale?de ce nu se sesizeaza nimeni?la fel si fostul prefect pdl,etc…
ion a zis
pai astea se cheama inginerii financiare, mon cher. le-a inceput iacobov, cu bancorexul, apoi turtica, care lucra prin firma lui de consultanta {!} cu fondul, iar acu si onestul matei…da’ actionarii ce parere au ?
mihai a zis
ce treaba au actionarii cand la puterea sif 2 sunt securisti cu acte mai mult sau mai putin in regula… nu mai incap baietii si au pus-o de un razboi mic…si asa e mortaciune piata