Mai multi mistreti din „zona verdbatica” a judetului Bacau au fost depistati cu trichinella, anunta reprezentantii Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, context in care se atrage atentia populatiei asupra cresterii riscului de imbolnavire in cazul consumului de carne de porc. De la inceputul anului, prin serviciile de specialitate din cadrul institutiei bacauane, au fost examinati in vederea depistarii bolii, circa 12.600 de porci din ferme, 94 porci din gospodariile populatiei, 74 de porci mistreti, sase ursi si 75 cabaline, rezultatele indicind prezenta trichinellei spiralis la mai multi mistreti. „Urmare a inregistrarii, in perioada ianuarie – august 2011, a unor cazuri de trichineloza in special la mistretii din mediul silvatic – patru cazuri – si a cresterii riscului de consum de carne de porc infestata cu trichinella spiralis, atragem atentia populatiei cu privire la faptul ca trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de parazitul trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, carnivorele domestice – ciinele si pisica – si porcii. Omul se imbolnaveste consumind carne infestata insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata”, informeaza dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvint DSVSA Bacau. Potrivit acestuia, trebuie tinut cont de faptul ca la animale, trichineloza nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul si larvele lui nu se vad cu ochiul liber. „Pentru a preintimpina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci trebuie sa respecte o serie de masuri. Astfel, in toate cazurile cind taie porci pentru consum familial, detinatorii nu pot face aceasta operatiune fara sa anunte in prealabil circumscriptia sanitara-veterinara pentru efectuarea examenului de trichineloscopic al animalelor”, a spus dr. Vlad. In ceea ce priveste organizarea de vinatori, reprezentantii DSVSA Bacau reamintesc faptul ca si acestea se fac tot numai dupa anuntarea medicului veterinar, in vederea recoltarii probelor de la vinat pentru decelarea trichinei. Referitor la semnele imbolnavirii cu trichinella la om, autoritatile sanitare informeaza ca acestea constau in tulburari digestive – dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi – care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, dureri musculare etc. caz in care prezentarea la medic este obligatorie. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns