– sute de tinere din judetul Bacau se pare ca prefera mai curind sa-si avorteze pruncii, decit sa aiba un contact sexual protejat – cifrele par si ele sa arate ca programele de consiliere, si prin care se acorda contraceptive gratuite, nu isi au rostul
Peste 1.700 de bacauance au solicitat, de la inceputul anului, intreruperea sarcinii. Numarul ramine ridicat, chiar daca, fata de anii precedenti, el este in vizibila scadere. Astfel, daca in primul semestru al anului 2007 la nivelul judetului au fost inregistrate 2.779 de solcitari de avort, in aceeasi perioada a anului in curs, in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bacau figureaza 1.768. Cele mai multe cereri vin din partea tinerelor cu virsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, respectiv 480, nu putine cazuri (175) fiind inregistrate si in rindul adolescentelor intre 15 si 19 ani. Potrivit reprezentantilor ASP Bacau, ponderea solicitarilor de inreruperi de sarcina este detinuta de femeile din mediul rural, in perioada raportata figurind 951 de cazuri, fata de 817 cite s-au inregistrat in mediul urban. „La extreme, au existat cinci inreruperi de sarcina la cerere la categoria de virsta sub 15 ani si 11 la categoria 45-49 de ani, fata de opt, respectiv 34 inregistrate in primul semestru al anului trecut”, a declarat Oana Mocondoi, consilier superior Biroul de Relatii Publice si Comunicare – ASP Bacau.
Contraceptie gratuita dar nedorita
Potrivit cadrelor medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, cele mai multe potentiale mamici motiveaza intreruperea sarcinii fie prin numarul deja ridicat de copii pe care ii au – in aceasta categorie inscriindu-se in special femeile din mediul rural, fie prin nepregatirea psihica si financiara, in cazul tinerelor cu virste pina in 25 -30 de ani aflate la prima sarcina. Trecind peste aspecte deja larg dezbatute din punct de vedere etico-religios, educatia sexuala este se pare, inca, fara efect sau in orice caz, fara efectul scontat. „Apreciez ca 1.179 avorturi la cerere este un numar foarte mare. Atita vreme cit exista un program national care vine gratuit in sprijinul femeilor pentru a nu ajunge in astfel de situatie, atita vreme cit se face educatie in scoli si sint atitea campanii prin care femeile sint incurajate sa adopte un comportament sexual bazat pe protectie, cifrele aproape ca nu se justifica. In aceste conditii, si un singur avort daca ar exista, din punctul meu de vedere, ar fi mult”, a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef Serviciu Programe de Sanatate – ASP Bacau. Prin Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului, beneficiaza de gratuitate la contraceptive elevele, studentele, femeile aflate in somaj, femeile din mediul rural, cele care efectueaza un avort la cerere intr-un spital public, dar si alte categorii de persoane, fara venituri.
eu a zis
unde nu -i cap vai de picioare. Vai de voi femei nebune direct la dracu va indreptati!
Anonim a zis
lipsa de educatie in 90%din cazuri, parerea mea!
zurli a zis
99% din cazuri.