Drumurile de gazetar m-au adus, acum doi ani, fata in fata cu profesorul Ion Cernat. S-a intimplat in comuna Filipeni, din judetul Bacau, unde profesorul isi lansa, in fata fostilor consateni, inca una dintre cartile asupra carora a trudit de-a lungul anilor, o interesanta si bine documentata, dar si bine scrisa monografie a satului Lunca, intemeiat cu 227 de ani in urma de un grup de bucovineni porniti in bejenie de pe locurile natale. Ei erau strabunii autorului. L-am redescoperit, acum, pe Ion Cernat si in postura de publicist, de comentator asiduu al vietii sociale, economice si politice a Romaniei contemporane, dupa ce a adaugat pe raftul cu cele sase carti scrise inca un volum: „Nedumeriri postdecembrieste” (Editura Pim, Iasi, 2011).
O carte in care a adunat, la sugestia multora dintre prietenii, dar si dintre comentatorii sai, articolele publicate timp de cinci ani (2006 – 2010) in ziarul „Crai nou”, din Suceava. Profesorul Cernat, nascut in Filipeni in 1942, a fost repartizat, dupa studiile universitare, ca profesor de istorie la liceul din Vama (Suceava). Acolo a profesat pina la pensionare, în anul 2004, îndeplinind între timp si functia de inspector scolar la specialitatea istorie, în perioada 1990 – 1997. Nu putea fi alt om decit cel pe care il arata chiar cartile pe care le-a scris: bucovineanul in sufletul caruia iubirea de patrie si, mai ales, durerea ruperii unei parti din trupul ei devin, adeseori, vulcanice. Asa sint toti bucovinenii.
Starea de astazi a Romaniei si locul ei intre tarile Europei si ale lumii nu puteau nici ele trece necomentate de Ion Cernat, cu atit mai mult cu cit istoria, in multe privinte pare a se repeta, iar pentru un intelectual, pentru un istoric in special, asemanarile sint relevante. „Nu ma consider nici comentator, nici analist politic, angajat in vreo tabara, pentru a ridica in slavi pe unii in detrimentul altora si nici nu cred ca opozitia e mai buna decit puterea (…), insa nu pot admite indiferenta fata de dezvoltarea economica a tarii (…)” – scrie, in „Cuvint inainte” autorul. Temele abordate sint riguros invetariate de prefatatorul cartii, profesorul Vasile Diacon, care a remarcat si valoarea de pamflet a multora dintre cele 129 de articole selectate. „Pamflete incarcate de sarcasm – noteaza Vasile Diacon -, in care, cu o verva scaparatoare, satirizeaza racilele timpurilor noastre: arivismul social, falsul patriotism, politicianismul demagog si famfaronard, coruptia care s-a intins ca o imensa pecingine peste Romania, aceste stari maladive, maligne, care guverneaza astazi o societate decadenta si in care onestitatea, cinstea, virtutea au fost inlocuite cu demagogia, cupiditatea, viciul, adesea atingind limite inimaginabile pentru cei care pot compara viata economico-politica actuala cu cea de dinainte de revolutia decembrista”.
Este vorba de o oglindire a unor realitati pe care le-am trait, pe care poate si noi le-am si comentat adesea, dar pe care in cartea profesorului Ion Cernat le putem redescoperi ori mai bogat prezentate ori chiar din unghiuri nebanuite. In fapt, „nedumeririle” autorului sint convingeri bazate pe argumente solide. Cititorului ii sta, insa, bine cu lectura, astfel incit mai multe se pot descoperi numai cu aceasta carte in miini. Si va asiguram ca este captivanta. Ea se afa, in Bacau, pe refturile librariei Alexandria (vizavi de Primarie).
Lasă un răspuns