– doi nevazatori bacauani au solicitat si primit credite subventionate de stat pentru achizitionarea de autoturisme – reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala Bacau sint de parere ca legea ar putea crea neplaceri beneficiarilor nevazatori prin reaua-vointa a unor alte persoane
Doi bacauani nevazatori au profitat de drepturile care le sunt stabilite prin lege, devenind astfel proprietari de autoturisme. E dreptul lor, legiuitorul mentionind clar ca persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit pentru achizitionarea unui autoturism a carui dobinda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH). In categoria „persoane cu handicap grav sau accentuat” intra, in mod cert, si nevazatorii. Intrebata ce parere are despre aceasta sansa acordata nevazatorilor, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Bacau s-a aratat cel putin surprinsa. „Inteleg achizitionarea unui autoturism adaptat, de catre o persoana cu un handicap locomotor, dar pentru o persoana nevazatoare care ar putea fi adaptarea unui mijloc de transport? Probabil ca masina este condusa de insotitor sau de altcineva, dar legea spune ca creditul se acorda persoanei cu handicap si nu insotitorului”, a declarat Daniela Titaru, director adjunct DGASPC Bacau. Intr-adevar, din lege reiese ca persoana cu handicap este cea care poate beneficia de acest drept in baza documentelor justificative privind gradul (accentuat sau grav) si nu inotitorul sau familia. „Aplicam legea, nu ne intereseaza daca o persoana are sau nu carnet de sofer”, a spus Mihaela Idita de la Biroul petitii din cadrul ANPH. Vasile Diaconu, presedintele Asociatiei Nevazatorilor Bacau justifica achizitionarea masinilor de catre aceasta categorie de populatie prin aceea ca ele sint conduse de insotitori si ca nu vede de ce nu s-ar profita de acest drept. Conducerea DGASPC Bacau manifesta totusi, oarecare ingrijorare cu privire la acest subiect. „Presiunile care s-au facut din partea Directiilor din toata tara au fost in ideea de a facilita accesul tuturor persoanelor cu handicap la o viata obisnuita. Sintem de acord ca nevazatorii au dreptul la autoturisme, exista insa pericolul ca unele persoane din anturaj, sa profite, de fapt, de acesta”, a precizat Titaru.
Articolul a mai fost supus modificarilor
De altfel, articolul de lege care prevede dreptul persoanelor cu handicap grav sau accentuat a fost modificat o data, la mijlocul lunii iulie 2008, printr-o Ordonanta de Urgenta. Aceasta dupa ce, in urma sesizarii media, s-a constatat ca, la nivel national, citeva sute de persoane cu handicap isi achizitionasera, legal, limuzine, salupe si chiar iahturi, prin credite bancare cu dobinzi suportate de stat. Articolul care in forma lui initiala permitea obtinerea de credite cu dobinzi suportate de stat pentru achizitionarea „unui singur mijloc de transport”, a fost modificat in sensul in care sa permita „achizitionarea unui singur autoturism”, iar valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro.
Lasă un răspuns