Cei 140 de disponibilizati de la Aerostar din aceasta vara sint nemultumiti de incertitudinea care planeaza asupra platilor compensatorii pe care ar trebui sa le primeasca in urma disponilizarii colective. Initial, fostii salariati ai fabricii de avioane au fost instiintati ca vor putea primi plati compensatorii de la stat, in caz de concediere colectiva. Din pacate pentru fostii salariati ai uzinei de avioane, intre timp, plata a fost sistata, intrucit se consiodera ca Aerostar este o firma cu capital integral privat si, prin urmare, drepturile compensatorii nu pot fi asigurate din bugetul de stat.
Doar doua salarii si indemnizatia de somaj
Potrivit Ordonantei nr. 95/2002 , Aerostar, ca firma din domeniul industriei de aparare, ar avea obligatia de a plati drepturi compensatorii salariatilor afectati de concedieri colective. Insa, in contractul colectiv de munca se prevede o recompensare financiara in functie de vechimea fiecarui salariat disponibilizat reprezentind doar unul sau doua salarii medii pe societate. Prin urmare, disponibilizatii de la Aerostar s-au vazut doar cu indemnizatiile de somaj si cele doua salarii, cel mult, de la fabrica.
Prefectul sare in ajutorul disponibilizatilor
In acest context destul de nesigur, disponibilizatii de la Aerostar au solicitat, zilele trecute, o intrevedere cu prefectul Claudiu Serban si reprezentantii autoritatii locale de somaj. Prefectul Serban a declarat ca va intreprinde toate demersurile necesare atit la nivel guvernamental, cit si la nivelul Curtii de conturi, pentru a solutiona favorabil si legal aceasta problema. In acest sens, va solicita un punct de vedere si Curtii de conturi pentru ca „solutia sa fie identificata astfel incit oamenii, daca isi pot primi drepturile compensatorii, sa nu fie nevoiti sa returneze ulterior banii”. Cert este ca administratorii Aerostar au informat Agentia Judeteana pentru Ocupare a Fortei de Munca Bacau ca sint dispusi sa plateasca in cuantum de 20% din contravaloarea vinzarilor de active sau inchirieri drepturile compensatorii pentru persoanele disponibilizate.
Law a zis
Nu e bine ce se intampla si ma refer mai mult la situatia companiei. Ce au de gand cei din conducerea Aerostar de mai fac disponibilizari ? Problema nu o reprezinta personalul ci administrarea proasta.
Nu ar fi iesit din comun ca peste cativa ani Aerostar sa ramana cu o „palma de oameni” insuficienti nici macar pt. intretinerea unor avioane ultra usoare.
Revenind la articol, regret „soarta” angajatilor din domeniul aviatiei care sunt o categorie aparte.