Vineri, 9 septembrie, de la ora 10,00, incep inscrierile in Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Formularul de inscriere va fi activ, de la aceleasi data si ora, pe site-ul www.aippimm.ro sau direct pe linkul: http://programenationale2011.aippimm.ro/.
Programul Kogalniceanu – ne-a informat Biroul de presa al Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie Iasi, la care este arondat si judetul Bacau – consta in acordarea unei linii de credit in valoare de maxim 125.000 de lei fiecarei IMM, pe an. Creditarea beneficiaza de doua facilitati importante. Prima se refera la dobinda partial subventionata, in cuantum de 70% din dobinda calculata pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit. A doua facilitate se refera la garantiile in numele si in contul statului, acordate de Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM. Garantia se acorda numai in situatia in care beneficiarul programului nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.
Bugetul alocat programului pentru anul 2011 este de 24 de milioane de lei.
Pot beneficia de facilitatile din Program IMM-urile care, la data aprobarii creditului, indeplinesc cumulativ mai multe criterii. Subventia si garantiile se acorda daca un IMM nu se afla in dificultate privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate si in cazul in care a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat impotriva lor, iar aceasta a fost deja executata, creanta fiind integral recuperata. De asemenea, IMM-ul nu trebuie sa se afle in litigiu, in calitate de piriti, cu ministerele Finantelor Publice, Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si cu institutia de credit partenera. La fel, suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de trei ani fiscali (doi ani anteriori, plus anul curent), luind in calcul inclusiv ajutorul acordat in baza programului, nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro in cazul IMM-urilor cu activitate in sectorul transportului rutier. IMM-urilor li se mai cere sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati. Impotriva IMM-urilor nu trebuie sa se fi deschis procedura insolventei, dar aceste societati trebuie sa prezinte institutiei de credit finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului. In sfirsit, o IMM trebuie sa aiba minimum doi ani de activitate consecutivi.
Institutiile de credit finantatoare agreate sint Alpha Bank, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, BRD, CEC Bank, Garanti, OTP, Pro Credit si UniCredit Tiriac.
Perioada de rambursarea a creditelor este de maxim un an de la data acordarii liniei de credit. Linia de credit se poate prelungi pe toata parioada de valabilitate a programului si in limita bugetului alocat acestuia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns