– pasiunea pentru muzica, talentul dar si nevoia de supravietui i-a facut pe trei bacauani sa-si uneasca fortele pentru a deveni, impreuna, formatia ArtSound – desi la inceput de drum, cei trei au reusit deja sa atraga atentia celor din jur, la nivel local, cintind de mai multe ori in Parcul Catedralei din Bacau, in aceasta vara
Monica Bejenaru (17 ani), Gabriel Gherghelas (20 ani) si Ciprian Fodor (34 de ani) sint trei tineri bacauani pentru care muzica nu inseamna doar o mare pasiune, ci si o sursa de venit. Fara a fi pina acum cap de afis la diferite evenimente, cei trei, reuniti de curind sub numele de ArtSound, sint demni de toata aprecierea, munca, talentul si perseverenta fiind ceea ce-i defineste.
In aceasta vara au putut fi ascultati de mai multe ori in Parcul Catedralei din Bacau, in cadrul Concertelor pentru Suflet organizate de Mioara Iacob, cu sprijinul financiar al Salonului de Piane si al Primariei Bacau.
Au inveselit de fiecare data atmosfera, vocea Monicai, saxofonul lui Gabriel si clapele de orga ale lui Ciprian fiind imposibil de neremarcat. Povestea lor nu este una banala. Mai mult chiar, ea lasa un gust usor amar, pentru ca desi romani, eroii ei fac parte din categoria celor care se simt mult mai iubiti si apreciati pentru talentul lor, in afara tarii.
Monica Bejenaru, o voce de invidiat, un arcus fermecat
Monica Bejenaru are 17 ani, este eleva in clasa a XII-a la Liceul de Arta „George Apostu” din Bacau, cinta extraordinar de frumos la viola si are o voce de invidiat. Si-a descoperit pasiunea pentru muzica la virsta de patru ani, atunci cind parintii ei au si inceput sa investeasca intru fructificarea talentului ei.
„M-a dus mama la o emisiune difuzata de o televiziune locala, unde am fost selectata sa prezint o emisiune pentru copii in care si cintam. Imediat, am fost inscrisa la Palatul Copiilor, cercul de muzica usoara, unde am mers pina acum citiva ani. Am urmat, de asemenea, cursuri la Scoala Populara de Arta, la clasa doamnei Maria Salaru. Am intrat, in clasa a V-a, la Liceul de Arta, dar eram prea mica si nu puteam studia canto. Mi s-a sugerat sa urmez un instrument, am vrut vioara, dar pentru vioara eram prea mare, asa ca am ajuns la viola”, ne-a povestit Monica.
Pe parcursul anilor, Monica a cucerit, prin vocea sa speciala, numeroase publicuri si jurii la diferite competitii si festivaluri de muzica usoara si populara. Cu viola, de asemenea, a primit recunoastere deosebita. „In clasa a IX-a, dupa patru ani de viola, am realizat ca iubesc acest instrument, asa ca am decis sa-l studiez in continuare”, a spus eleva.
De altfel, ea este, de trei ani, si membra a Cvartetului Modus, infiintat in cadrul Liceului, sustinind impreuna cu colegii ei, in aceasta formula, mai multe concerte la Ateneu si cu prilejul altor diferite evenimente. Cu viola sa, Monica a obtinut numeroase premii la olimpiade si concursuri nationale si internationale. Odata cu infiintarea ArtSound, tinara si-a repus in valoare vocea. Gindurile ei de viitor sint mari: urmarea Conservatorului in Iasi si o cariera, categoric, in muzica: clasica, populara sau usoara, pentru ca in toate acestea se regaseste deopotriva.
Saxofonul, o pasiune recenta a lui Gabriel Gherghelas
Gabriel Gherghelas, colegul de trupa al Monicai si al lui Ciprian, are, la rindul sau, o poveste interesanta. In virsta de 20 de ani, student la Facultatea de Arte din Iasi, sectia clarinet, a urmat studiat acest instrument inca din clasa a V-a. Nu si-a dorit clarinetul, dar nu regreta acum ca il studiaza.
„In primii patru ani de scoala am urmat la Liceul de Arta «George Apostu» Bacau, pianul. Nu prea m-am descurcat, sa spun drept, asa ca, in clasa a V-a am zis ca vreau un alt instrument, respectiv percutie sau violoncel. In timp ce astepta sa intre la director pentru a ma inscrie in clasa a V-a, mama a auzit dintr-o sala de clasa un instrument. I-a placut atit de mult ca a intrebat in jur despre ce instrument e vorba. I s-a spus clarinet si… la clarinet am fost inscris in cele din urma”, isi aminteste Gabriel. Nu a fost o alegere neinspirata pentru ca, pe parcursul anilor de scoala, pina la terminarea liceului, elevul Gabriel Gherghelas a obtinut numeroase premii la olimpiade si concursuri de profil, nationale si internationale, de asemenea.
Prima data cind a cintat cu Filarmonica „Mihail Jora” era in clasa a VII-a. In clasa a XI-a, din motive obiective, Gabriel s-a transferat la Iasi, acolo unde se afla si fratele sau. Cel din urma a infiintat formatia de muzica de divertisment (violoncel, contrabas, nai, clarinet, pian si vioara) Pentatonica.
Cu aceasta, Gabriel si colegii lui de trupa au cintat in ultimii trei-patru ani in Austria, in perioada noiembrie-decembrie unde au sustinut concerte dedicate sarbatorilor de iarna, inregistrind un mare succes. De altfel, datorita talentului au si ajuns sa cinte in fiecare an, acolo.
De saxofon s-a apucat abia anul trecut, in decembrie, descoperind acest instrument in cadrul turneului din Austria. In afara de muzica, Gabriel este pasionat de lectura si filme, iar in ceea ce priveste viitorul, spune ca, fiind atit de bine primit in strainatate, cel mai probabil, dupa termiarea studiilor va pleca acolo pentru a face cariera in muzica.
Ciprian Fodor, de la Scoala de cintareti bisericesti, la Scoala Populara de Arta
Seniorul formatiei Art Sound, Ciprian Fodor, 34 de ani, are studii economice la Universitatea Bacau si ani de studii muzicale la Scoala Populara de Arta Bacau, la canto si orga, la clasa profesorului Laura Zavate. De mic a fost pasionat de muzica, fiind ales sa cinte in diferite coruri, de cind avea citiva ani. Avand vocatie, si-a dorit sa urmeze cursurile Scolii de cintareti bisericesti din Iasi, a si intrat de altfel, in clasa a IX-a acolo.
„Am renuntat insa, pentru ca ceea ce-mi doream eu nu si-au dorit si parintii. Am revenit in Bacau unde am continuat studiul muzicii la Scoala Populara de Arta”, ne-a marturisit Ciprian Fodor. De 14 ani profeseaza ca organist si dirijor de cor in cadrul Bisericii Catolice si, alaturi de alti talentati colegi, sustine concerte in Europa – Austria, Germania, Cehia, Italia, tari in care talentul le este recunoscut si apreciat la adevarata lui valoare.
„Am cintat in teatre, biserici, chiar la opera. De fiecare data au fost salile pline si am fost foarte bine primiti, chiar daca n-am fost cap de afis”, a spus organistul formatiei ArtSound. Calculatorul si iesirile in aer liber sint alte pasiuni de-ale lui Ciprian.
Art Sound, un nou inceput
Cei trei, Monica, Gabriel si Cirpian, s-au intilnit in cadrul a diferite evenimente muzicale. Si-au unit talentele si au decis sa plece, impreuna, la drum, formind ArtSound, o formatie prin care sa-si promoveze si talentul, dar prin care sa-si sporeasca si sursele de venit.
„Abia ne-am lansat, dar am avut deja citeva solicitari la evenimente de familie. Pina acum am pus lucrurile la punct, ne-am legat impreuna, sa spunem asa, pentru ca, de acum inainte sa intram in proces de autopromovare”, a spus Ciprian Fodor. Astfel au ajuns sa fie remarcati si dupa cele doua cintari sustinute in Parcul Catedralei, in cadrul „Concertului pentru Suflet”.
Lasă un răspuns