„Legea antreprenorului social” dezavantajeaza tocmai economia sociala si este la cheremul clasei politice – spun reprezentantii organizatiilor neguvernamentale (ONG). Proiectul de lege, initiat de deputatul de Bacau Iulian Iancu, asteapta votul Camerei Deputatilor in octombrie, dar Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) aduna, pina miecuri, scrisori de la toti actorii din acest segment social pentru demersul privind respingerea lui.
„Vrem sa incetinim parcusul proiectului si sa propunem altceva – spune Gabriela Dima, coordonator de programe la Fundatia Cartea Calatoare, organizatie din Focsani. Proiectul de lege a avut o evolutie foarte rapida. A fost initiat in decembrie 2010 si a fost adoptat in Senat in mai 2011, cind organizatiile neguvernamentale s-au sesizat si au facut presiuni sa incerce sa il blocheze. A fost dezbatut in Camera Deputatilor in iunie si septembrie, cu trei avize favorabile si trei nefavorabile, dintre care unul de la Comisia Legislativa. Legal, deci, nu era in regula. Cu toate acestea, Comisia Economica a Camerei a adoptat proiectul, pe 6 septembrie, si legea este propusa pentru vot final.”
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca Legea antreprenoriatului neaga existenta actorilor de economie sociala. La definirea antreprenorului social, primul pe lista este statul, urmat de autoritatile publice descentralizate, de companiile multinationale, de intreprinderile mici si mijlocii si abia ultimele sint mentionate asociatiile si fundatiile, organizatiile neguvernamentale. Acestea din urma pot fi antreprtenor social numai in parteneriat cu toti ceilalti mentionati inintea lor.
„Tot ce a insemnat, pina acum, initiativa antreprenoriala cu misiune sociala este sters cu buretele – spune Gabriela Dima. Activitatea noastra de zeci de ani este anulata. Se considera ca nu existam si se pleaca de la premisa ca nu exista antreprenoriat social in Romania si abia acum trebuie sa-l inventam. Atrag atentia ca partidele politice sint, conform legii, organizatii neguvernamentale. Anul viitor sint alegeri, iar cu un parteneriat potrivit cu oricare dintre companiile multinationale, partidele vor primi o finantare foarte frumoasa, iar companiile multinationale facilitati la plata impozitelor. Se confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor. Este foarte bine ca aceste companii sa fie responsabile, sa ofere bani catre comunitate, pentru ca ele exista mai ales datorita acestora. Dar, aceasta nu este antreprenoriat social.”
Reprezentantii ONG-urilor cred ca aici exista un poitential imens de frauda si spun ca legea a fost elaborata fara a fi consultati actorii interesati, fara consultarea societatii civile si adoptata fara a tine cont de avizul negativ al Consiliului Legislativ. „Insusi proiectul legii este foarte scurt, fara niciun fel de discutii de fond in Parlament – a mai precizat Gabriela Dima. Cind a ajuns in dezbatere, intr-o comisie economica, FDSC a primit un fax la ora zece seara, care informa ca a doua zi, dimineata, aveau loc dezbaterile. In justificarea la Comisia Economica, Iulian Iancu a dat un exemplu de potential antreprenoriat social: Compania Rosia Montana (!!!). Este un proiect de lege care vine, clar, in defavoarea tuturor actorilor importanti ai economiei sociale de la noi. Nicaieri in lume nu exista un proiect de lege similar. Prin acest proiect, societatea civila este anulata. Continutul lui este in contradictie cu toate principiile europene in domeniul economiei sociale.”
Lasă un răspuns