Desi spitalul din Onesti a fost incadrat in categoria a III-a de clasificare, unitatea are nevoie de mari sume de bani pentru a putea functiona in bune conditii, valoarea fondurilor solicitate fiind de aproape 5,8 milioane de lei (58 miliarde de lei vechi), dupa estimarile facute de primarul municipiului, Emil Lemnaru. Pina acum, au fost realizate cerintele de conformare, pentru ca spitalul sa ramina la categoria a III-a, dupa cum a anuntat, intr-o conferinta de presa recenta, avocatul Gelu Panfil, presedinte al Consiliului de Administratie (CA) de la spital, care a precizat ca s-au rezolvat liniile de garda de la ortopedie, neurologie si psihiatrie. Insa directorul medical al spitalului, Adrian Brinzaniuc, ne-a spus ca nici macar conditiile de conformare nu sint indeplinite in totalitate. “Am rezolvat cam 90 % din conditiile de conformare”, a sustinut medicul Adrian Brinzaniuc. Insa si mai multe conditii sint de indeplinit pentru ca unitatea sa poata fi acreditata in 2014. “I-am pus in vedere managerului sa vina cu un plan pentru acreditare, intrucit sint foarte multe de facut, de la liniile de oxigen si aerul conditionat din unele saloane, pina la statia de epurare sau informatizarea spitalului”, a sustinut avocatul Panfil. Pe de alta parte, intr-un document semnat de primarul Emil Lemnaru, se precizeaza ca spitalul a solicitat deja o serie de lucrari de reparatii sau investitii, cum ar fi amenajarea sectiei de ingrijiri paleative (la etajul VI din corpul principal de cladire), efectuarea de reparatii capitale la etajul I al Maternitatii sau reabilitarea sectiilor de Boli interne, Neurologie, Pediatrie copii, Psihiatrie si altele. Impreuna cu Primaria Onesti, spitalul a solicitat sprijin, in urma cu peste 7 luni de zile, si de la Ministerul Sanatatii, pentru achizitionarea de sterilizatoare cu abur (1,3 milioane de lei), reparatii capitale de circa 3,5 milioane de lei si modernizarea sistemului de incalzire in unele compartimente (un milion de lei). “Valoarea totala solicitata de Spitalul municipal necesara bunei functionari a acestuia este de 5.800.000 de lei, la care contributia Consiliului local este de 220.000 de lei – se mai precizeaza in documentul semnat de primarul Lemnaru. Nici dupa 7 luni de la solicitarile facute, DSP si Ministerul Sanatatii nu au raspuns adresei noastre”.
Realizari insuficiente
In privinta spitalului, primarul din Onesti sustine ca, impreuna cu alesii locali, a avut o seama de realizari in ultimii ani, cum ar fi rebilitarea unor sectii si compartimente (Chirurgie – reanimare, Ortopedie, urgentele pentru copii si adulti, policlinica pentru copii si adulti, Cardiologie, Fizioterapie si Pneumologie), infiintarea unor sectii noi (Urologie, Dializa si Tomografie), dotarea cu centrala termica proprie, instrumentar complet pentru chirurgie laparoscopica, videocolonoscop si aparat multifunctional pentru analize medicale, sistematizarea spatiilor exterioare si amenajarea de noi parcari, reabilitarea pavilionului de la poarta si a demisolului din corpul principal, construirea capelei “Sfintul Pantelimon” si altele. “Asa se face ca astazi au un corp de medici bine calificat si experimentat, care beneficiaza printe altele si de multe lucrari executate de municipalitate de-a lungul ultimilor ani”, mai sustine Lemnaru. El admite ca toate aceste realizari nu sint suficiente, insa edilul-sef a subliniat si faptul ca doar Onestiul contribuie la finantarile spitalului, nu si celelalte localitati deservite. “Informam cetatenii ca Spitalul Municipal Onesti deserveste o populatie de 170.000 de locuitori din zona Trotus, de la Ghimes la Urechesti, insa contributiile financiare pentru patrimoniul acestuia si pentru functionare – intretinere vin doar de la municipiul Onesti – spune primarul Lemnaru. Celelalte localitati nu contribuie cu nimic, insa beneficiaza de servicii medicale”.
Atitudinea personalului lasa de dorit
Avocatul Gelu Panfil, presedinte al CA, sustine ca mai sint necesare si alte amenajari la spital. “Am propus si infiintarea unui compartiment de urgente pentru copii, care sa nu fie in acelasi loc cu urgentele pentru adulti”, a spus Panfil, care s-a referit si la sala de asteptare pe care municipalitatea vrea sa o doteze cu sisteme de video-informare. “Acea sala nu are aviz de la DSP, pentru ca nu corespunde normativelor – a sustinut Panfil. De altfel, DSP nici nu a fost anuntata de infiintarea ei”. Mai mult, Gelu Panfil spune ca nici atitudinea personalului medical nu este corespunzatoare, pacientii plingindu-se deseori din aceasta cauza. Pacientilor a inceput sa li se inmineze, de curind, chestionare prin care sa-si exprime aprecierile fata de actul medical, insa Panfil crede ca nu este de ajuns. “Atitudinea personalului fata de pacienti nu este una adecvata, iar directorul de ingrijiri si directorul medical trebuie sa vina cu un plan de masuri mai eficiente”, a spus avocatul Panfil. (George MARTIN)
Mara a zis
Banii Primariei au fost directionati pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Ortodoxa.Personal apreciez ca prioritara alocarea fondurilor locale pentru sanatate si educatie.
Dorel a zis
Catedrala este o masina de spalat banii a domnului primar Lemnaru si a PSD-ului. Banii sunt directionati acolo pentru ca nu-i verifica nimeni, iar apoi se intorc la partid pentru campania electorala.
Mara are dreptate!