În tabloul de bord pentru 2011 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), elaborat de Comisia Europeană, se arată că investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009. Cu toate acestea, datele pentru primele 1400 de companii din lume arată că societăţile din UE, în ansamblu, se află încă în urma concurenţilor majori din SUA şi din anumite economii asiatice în ceea ce priveşte progresul în cercetare şi dezvoltare. A existat o tendinţă generală pozitivă în 2010, deoarece investiţiile globale în cercetare şi dezvoltare au crescut cu 4%, o redresare robustă după scăderea de 1,9% observată în 2009. Topul primelor 50 de companii din lume în ceea ce priveşte investiţiile totale în cercetare şi dezvoltare include 15 companii din UE, 18 firme din SUA şi 13 din Japonia. Două companii farmaceutice ocupă primele locuri în top: Roche din Elveţia (7,2 miliarde de euro), urmată de Pfizer din SUA (7 miliarde de euro). Volkswagen (6,3 miliarde de euro), pe locul al şaselea, este cel mai mare investitor în cercetare şi dezvoltare din UE, urmat de Nokia (al unsprezecelea cu 4,9 miliarde de euro), de Daimler (al treisprezecelea cu 4.8 miliarde de euro) şi de Sanofi-Aventis (al 14-lea cu 4,4 miliarde de euro).
Comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Tendinţa ascendentă a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate de companiile din UE este un semnal pozitiv, în condiţiile în care încercăm să stimulăm creşterea economică şi crearea de locuri de muncă prin inovare în Europa. Cu toate acestea, faptul că încă ne aflăm în urma unora dintre concurenţii noştri la nivel mondial arată că trebuie să îmbunătăţim în continuare condiţiile oferite companiilor, în conformitate cu obiectivele iniţiativei „O Uniune a inovării”. Este necesară adoptarea şi punerea în aplicare rapidă a propunerilor recente şi viitoare ale Comisiei Europene în ceea ce priveşte brevetul unitar, standardele, achiziţiile publice şi capitalul de risc”.
Companiile din SUA au avut o performanţă mai bună decât UE în 2010, investiţiile acestora în cercetare şi dezvoltare crescând cu 10% (după o scădere de 5,1% în 2009). Societăţi din anumite ţări asiatice au continuat să înregistreze o creştere puternică a nivelurilor de investiţii în cercetare şi dezvoltare; printre acestea, companiile din China au înregistrat o creştere de 29,5%, iar cele din Coreea de Sud de 20,5%. În 2010, cele 1400 de societăţi din tabloul de bord au avut peste 40 de milioane de angajaţi, ceea ce reprezintă o creştere de 3% faţă de 2009. Conform unei analize a tendinţelor din ultimii opt ani, creşterea ocupării forţei de muncă în sectoarele caracterizate de cercetare şi dezvoltare intensivă este, în general, mai mare decât în alte sectoare, şi mai puţin afectată de încetinirea creşterii economice.
Mai mult de două treimi din investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale societăţilor din UE incluse în tabloul de bord provin de la cele situate în cele mai mari trei state membre, companiile germane înregistrând cele mai mari creşteri de la un an la altul (8,1%). Aceasta se datorează în principal câtorva companii de automobile (Daimler, Volkswagen şi BMW). Creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare ale companiilor din Regatul Unit a fost de 5,8%, aproape de media UE, în comparaţie cu 3,8% pentru societăţile franceze.
În alte state membre, un număr restrâns de actori de mari dimensiuni sunt responsabili pentru o pondere semnificativă din creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare. Printre aceştia se numără Novo Nordisk (27,3%) şi Vestas (49,8%) în Danemarca şi Banco Santander (56,3%), Telefonica (16%) şi Amadeus (33,2%) în Spania. Companii cu creştere rapidă, precum TomTom (Ţările de Jos) în sectorul echipamentelor electronice, Autonomy (Regatul Unit) şi Gameloft (Franţa) în sectorul produselor software şi Morphosys (Germania) în domeniul biotehnologic sunt adevărate poveşti de succes, cu rezultate foarte bune în 2010.
Context
Tabloul de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană este publicat în fiecare an de Comisia Europeană (Direcţia Generală Cercetare şi Inovare şi Centrul Comun de Cercetare) şi furnizează informaţii cu privire la primele 1 400 de companii importante din lume (400 din Uniunea Europeană şi 1 000 din alte regiuni), ordonate în funcţie de investiţiile acestora în cercetare şi dezvoltare. Tabloul de bord dă măsura valorii totale a investiţiilor globale ale acestor companii în cercetare şi dezvoltare, indiferent de spaţiul geografic unde au loc activităţile de cercetare-dezvoltare respective.
„O Uniune a inovării” este una dintre cele şapte iniţiative emblematice ale strategiei Europa 2020 pentru o economie inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii. Iniţiativa are obiectivul de a transforma Europa într-o autoritate mondială în domeniul ştiinţific şi de a înlătura obstacolele din calea inovaţiei – precum costurile mari de brevetare, fragmentarea pieţei, ritmul lent cu care se stabilesc standardele în domeniu şi deficitul de competenţe – care, în prezent, împiedică ideile să se concretizeze repede pe piaţă. De asemenea, iniţiativa „O Uniune a Inovării” urmăreşte să revoluţioneze modul în care colaborează sectorul public şi cel privat, mai ales prin intermediul parteneriatelor pentru inovare dintre instituţiile europene, autorităţile naţionale şi regionale şi companii.
Lasă un răspuns