Intre cele mai mari companii de drumuri din tara, Pa&Co International si UMB Spedition, a inceput un veritabil razboi. Marul discordiei este întretinerea multianuala iarna-vara, pentru urmatorii cinci ani, a aproape 3.000 de kilometri de drumuri nationale pe raza a cinci judete din Moldova, respectiv Bacau, Vaslui, Botosani, Vrancea si Iasi. Pentru toate cele cinci judete, UMB a cerut cu 74 milioane de euro mai putin decit concurentul Pa&Co, care a venit cu o oferta de aproape trei ori mai mare la licitatia organizata de Directia de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi.
Fapt pentru care UMB a cistigat, initial, licitatia. Patronul firmei Pa&Co, Costel Casuneanu, cunoscut drept unul dintre regii asfaltului din Romania, a contestat rezultatul licitatiei, pe motiv ca aceasta a incalcat prevederile legale prin prezentarea unor tarife la sub jumatate din pretul de referinta stabilit de DRDP Iasi. Simtind potentialul acestei afaceri, Costel Casuneanu a invocat un articol din OUG 34 si a fugit cu el la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Consiliul i-a dat cistig de cauza si a obligat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România sa reevalueze ofertele. Astfel ca UMB Spedition a pierdut, in ultimele luni, lucrari în urma a sase licitatii organizate de CNADNR pentru modernizarea unui drum national si pentru întretinerea altor mii de kilometri de drumuri, pe care initial le-a cistigat in baza ofertelor care cuprindeau cele mai mici preturi si cele mai scurte termene de realizare.
Salvati de un articol din OUG
UMB Spedition a fost acuzata ca a venit cu preturi si cu termene de dumping imposibil de realizat, fapt pentru care Umbrarescu pierde o afacere de 500 de milioane de euro. „Am profitat de un articol din Ordonanta de Guvern, nr. 34/2006, care spune ca in cazul preturilor neobisnuit de scazute, autoritatea contractanta trebuie sa ia legatura neaparat cu respectivul si sa solicite motivele pentru care preturile sint atit de mici. Mentionez ca preturile au fost sub 50% din cele normale din preturile pietei si din aceasta cauza nici o firma serioasa nu are cum sa creada si sa sustina ca poate lucra astfel”, ne-a declarat Dan Balcanu, administratorul Pa&Co International. UMB sustine ca este inadmisibil ca o firma sa cistige o licitatie in conditiile in care vine cu preturi foarte mari. „Este dreptul lor sa spuna acest lucru, eu sint curios cum comenteaza dumnealui faptul ca la cele noua licitatii la care s-a participat, UMB a oferit pretul de sub 50% la opt dintre ele, iar la una la care nu a avut contracandidat a dat 94,7 la suta”, mai comenteaza Balcanu. Umbrarescu intentioneaza sa atace decizia CNSC la toate instantele si este dispus sa „mearga pina in pinzele albe”, pentru ca firma sa sa nu mai fie inlaturata sistematic din calea lui Casuneanu.
... a zis
lasa s-o mai ia si umbrarescu peste bot, ca destul a bagat manuta! in rest nimic nou, se bate omul lui hrebenciuc cu omul lui basescu, pe banii nostri evident.
Anonim a zis
S-au prins baietii de smecherie, mergi la licitatie cu un pret foarte mic si apoi cu tot felul de acte aditionale iti maresti profitul pe care-l imparti cu cei care-ti faciliteaza smecheria. Problema lui umbrarescu este ca a dat de-o nuca tare, cu radacini la cotroceni, care a putut sa demonstreze ca pretul lui umbrarescu nu are nici o legatura cu realitatea. Si cum sa nu faci infarct cand este vorba de cateva zeci de milioane de euro, decare hrebenciuc are marenevoie!
Bila Neagra! a zis
Domnilor jurnalisti, maine, 31 oct 2008, incepe campania electorala. Credeti ca pe bacauani ii intereseaza de ce era sa crape Umbrarescu, un bandit care fura, in interes personal, banii statului.
Dati voi date despre candidati, spuneti va rog, ce cauta Chiuariu la Bacau si de ce Iasul nu l-a primit. Lasati banditii pentru „Desteptarea”, nu ne aburiti cu prostii daca vreti sa va mai citim. 🙄
Pret Corect a zis
Preturile eronate sunt cele date ca referinta de DRDP Iasi. Umbrarescu putea sa vina si cu preturi de 25% din cele de referinta si tot iesea in castig. Pa&Co a pierdut licitatia pentru ca nu se multumeste cu un prift de 20-30% ci vrea unul de 200-300%.