FRED nu este vreun personaj din lumea mondena, nu este nici personajul principal al vreunei carti sau al vreunui film. FRED s-a „nascut” in Germania, in anul 2000 unde, dupa doar primii doi ani de viata a devenit cunoscut pentru eficacitatea sa in toata Europa. Pentru ca a prins de minune in rindul unor adolescenti si tineri, a fost „invitat” de seama, in urmatorii ani si in Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Islanda, Letonia, Polonia, Slovenia, intr-un final in Romania – Bucuresti, iar acum a ajuns in Bacau. FRED, de fapt „FRED GOES NET”, este un proiect ai caror beneficiari sint exclusiv consumatorii de droguri incepatori, nedependenti. Pentru Bacau, este primul proiect adresat acestei categorii de populatie, primul proiect asadar, care nu este de prevenire, ci de interventie. Cresterea alarmanta, in doar doi ani, a numarului de consumatori de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), denumite generic „etnobotanice”, ca urmare a patrunderii acestora pe piata romaneasca este motivul care a stat la baza replicarii proiectului si aici. Acesta a fost lansat in Bacau la finele saptaminii trecute la initiativa Agentiei Nationale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau si Asociatia pentru Prevenirea Adictiei si Comportamentului Adictiv Bacau, printr-o invitatie la dezbatere pe tema „Posibile solutii in prevenirea consumului de droguri in rindul adolescentilor si tinerilor din municipiul Bacau” adresata cadrelor didactice, elevilor si jurnalistilor locali. „Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca, la nivel national, numarul consumatorilor majori de SNPP pentru primele noua luni ale lui 2011este cu mult mai mare decit cel al consumatorilor de astfel de substante pentru tot anul 2010. La nivelul CPECA Bacau, in primele noua luni ale acestui an 28 de copii si tineri cu virste intre opt si 19 ani au beneficiat de servicii de consiliere dupa ce au fost referiti ca si consumatori de catre parinti, scoala, spital, politie etc. Poate nu pare o problema foarte serioasa, dar tinem sa precizam ca numarul efectiv de consumatori este cu mult mai mare decit o arata statisticile. Din pacate, inca nu se constietizeaza acest lucru, iar parintii intervin in al doisprezecelea ceas. Anul trecut din 80 de persoane care au primit consiliere, doar doua au reusit sa aiba o perioada mai mare de sase luni de abstinenta”, a spus Radu Nafornita, director CPECA Bacau.
FRED GOES NET – interventii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificati/depistati pentru prima oara
Ce-si propun initiatorii proiectului? „Nu sa-i facem abstinenti pe tinerii depistati pentru prima oara ca si consumatori, ci sa-i facem responsabili de actele lor si sa-i impiedicam sa devina dependenti. Trebuie sa luam atitudine imediat ce am observat ca un tinar se manifesta suspect, iar acest lucru presupune o strinsa cooperare intre mai multi factori”, a spus Nafornita, CPECA Bacau. La o astfel de cooperare trebuie sa raspunda cadre didactice, parinti, autoritati, si furnizorii de servicii specializate. Interventia, explica reprezentantii CPECA Bacau, consta – odata notificat/identificat consumatorul care nu este dependent, de catre scoala, politie, jandarmerie etc. – in realizarea unor interviuri initiale si finale cu acesta care se desfasoara individual si in participarea acestuia la un curs FRED de opt ore. „Practic, FRED este o echipa de formatori care ma poate ajuta sa inteleg in ce punct ma aflu, care sint riscurile sociale, legale, psihologice, medicale ale consumului de droguri in general si ale consumului de SNPP in special. Informatiile vor ajunge la mine intr-o maniera diferita de clasicele prezentari, prin activitati interactive, joc de rol, jocuri didactice etc. Stiind toate aceste lucruri voi face alegeri personale in cunostinta de cauza”, explica reprezentantii CPECA Bacau, din prisma chiar a cursantului Fred. Cursul dureaza opt ore, se desfasoara in doua zile consecutiv la sediul institutiei de invatamint ori la sediul CPECA Bacau, pe durata orelor absentele de la scoala fiind motivate. La final, cursantii primesc certificat de participare. Pe toata durata interventiei, parintii consumatorului beneficiaza, de asemenea, de consiliere. Grupul tinta il reprezinta copii si tineri cu virste intre 14 si 21 de ani, in cazuri exceptionale fiind cuprinsi si tineri cu virste intre 13 si 25 de ani. Proiectul nu se adreseaza consumatorilor de heroina si nici celor care sint deja dependenti. Parteneri locali ai proiectului sint autoritatile locale, Inspectoratul Scolar udetean, Inspectoratul de Politie al Judetului, Jandarmeria, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, Politia Locala, Serviciul Public de Asistenta Sociala, Centrul Judetean de Resurse pentru Asistenta si Educatie Bacau si Centrul Parintii Spun Prezent Bacau. In prima faza, respectiv pina la finele lui decembrie 2011, CPECA Bacau si-a propus aplicarea proiectului in cinci licee – „mentionam ca nu exista unitate de invatamint in care sa nu existe astfel de consumatori” – pentru ca, ulterior sa fie aplicat in toate.
Lasă un răspuns