Compania Rafo Onesti, care detine una dintre cele mai mari cinci rafinarii de petrol ale Romaniei, implineste astazi, 26 octombrie, zece ani de la privatizare. Societatile Imperial Oil, controlata de omul de afaceri Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos, inregistrata in Portugalia, au cumparat, la acea data, pentru 7,48 de milioane de dolari, pachetul de 59,961% din actiunile Rafo. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari. Valoarea totala a tranzactiei de privatizare a ajuns la 93,3 milioane dolari, din care circa 81 de milioane de dolari reprezenta programul de investitii.
Privatizarea a fost considerata una dintre cele mai paguboase pentru statul roman. Datoriile pe care rafinaria le-a acumulat an de an si solutiile in defavoarea statului pe care le-a gasit guvernul Nastase au constituit, permanent, un motiv de disputa intre PSD si opozitia de atunci. Pe de o parte, 7.000 de angajati si-ar fi pierdut locurile de munca daca Rafo anunta falimentul. In caz contrar, creantele de mii de miliarde de lei aveau sa fie transferate catre contibuabili. In momentul privatizarii, Rafo avea datorii de 5.762 de miliarde de lei.
In anul 2003, compania Balkan Petroleum Ltd a cumparat actiunile firmei portugheze si a devenit majoritara la Rafo, iar in 2004 actionarii au aprobat fuzionarea prin absorbtie cu societatea Carom Onesti, care facea parte din grupul Tender. Ulterior, in Senat a fost aprobata o ordonanta de urgenta pentru privatizarea societatii. In noiembrie 2004, Guvernul a transferat la AVAS, printr-o ordonanta de urgenta, creantele de 15 mii de miliarde de lei detinute de Ministerul Finantelor Publice, la societatile Rafo si Carom.
La inceputul anului 2005, fostul director general al Rafo, Toader Gaurean, si omul de afaceri Constantin Margarit, actionar al VGB Impex, au fost arestati impreuna cu fratii Octavian si Alexandru Marian Iancu. Tot atunci a fost retinut si Corneliu Iacobov. Acuzatiile aduse acestora au fost de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. In noiembrie 2005, Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata pentru prejudicierea Rafo cu peste 243 de miliarde de lei vechi, dar au mai fost trimisi in judecata Toader Gaurean si directorii Marin Marin si Liliana Luchian.
Preluarea pachetului majoritar de actiuni de compania Petrochemical Holding a redeschis o noua era la Rafo. Noii actionari au procedat la restructurarea societatii, inlcusiv la reducerea numarului de salariati, dar au achitat integral datoriile istorice catre bugetul statului, si au lansat un program de modernizare a instalatiilor. Programul este inca in curs, in asteptare de finantare, si, dupa ultimele masuri anuntate, va fi realizat in etape. Din anul 2005, insa, instalatiile Rafo sint oprite. Societatea mai lucreaza, acum cu aproape 1.000 de salariati, si asteapta, chiar in aceste zile, importanti investitori sa o viziteze.
DEDIU a zis
Situatia de la RAFO, este opera celor care au preluat puterea ,respectiv alianta D.A. (PDL+PNL).Din 4000 de salariati au ramas cca 1000 .Garantiile pentru creditare facute in campania electorala de catre PDL si BASESCU au ramas vorbe goale.