Am apucat sa o vedem si pe-asta: trei formatiuni politice care in repetate rinduri au declarat imposibila si de neconceput orice forma de mariaj pre si post electoral, sa bata palma pentru a-si proteja si sustine reciproc interesele de partid in apropiatele alegeri locale care au stirnit deja orgolii, ambitii, suspiciuni si jocuri de culise ce depasesc, ca intensitate si forme de manifestare, toate demonstratiile de forta din ultimii optsprezece ani.
Este adevarat, concubinajul politic al celor trei competitoare nu este unul la virf, el actionind la nivelul organizatiilor locale, dar faptul ni se pare de bun augur pentru evolutiile viitoare ale schimbarilor de planuri. Asadar, PSD – PRM – PD-L Mures au lasat deoparte divergentele doctrinare, de natura ideologica si de program, atitea cite exista, si merg impreuna. Ceea ce confirma ca spectrul politic romanesc este capabil de orice surprize, cu intoarcerile in front de rigoare. Faptul a stirnit un interes relativ in mediile de informare, desi el semnifica cel putin doua aspecte majore: primul – disponibilitatea unor lideri de organizatii teritoriale pentru dialogul constructiv in momente decisive; al doilea – incercarea de anihilare a unui adversar obisnuit sa impuna conditiile si sa faca jocurile cu un tupeu care de mult nu mai constituie pentru nimeni un secret; am numit UDMR-ul. Tripla Alianta de la Tg. Mures este, se poate spune, un prim efect al legii votului uninominal care permite redirijarea optiunilor electoratului spre alte orizonturi de asteptare. Or, in cazul muresenilor, acestea se numesc primaria, presedintia Consiliului Judetean si consilieri ai acestuia. Dat fiind raportul echilibrat al populatiei romanesti si de etnie maghiara, un succes – de altfel scontat, al primeia ar reinstala normalitatea in ce priveste dreptul de decizie asupra intereselor colective.
Dar formatiunea condusa de presedintele Marko Bela si compania isi vede amenintate sinecurile nu doar din directia celor trei partide asociate, ci, in aceeasi masura, poate chiar mai mult, si dinspre nou-creatul Partid Civic Maghiar, formatiune recent aparuta si care a emis deja pretentii la demnitati locale si parlamentare. Disocierea electoratului maghiar, caracterizat prin disciplina si ascultarea liderilor sai, reprezinta o perspectiva deloc linistitoare pentru intreg esafodajul construit pina acum: autonomia tinuturilor transilvane, legea minoritatilor, autonomia culturala, administrativa s.c.l. Plus uzufructul pozitiilor politice de care au beneficiat si s-au bucurat din plin pina acum. Viitorul isi schimba culoarea roz si se indreapta spre un gri-cenusiu neatractiv, demonstrind ca nimic nu e vesnic, ca lucrurile se reaseaza permanent. Cu atit mai mult cu cit tendinte similare par sa se manifeste si la Sf.Gheorghe – vatra promotorilor secuismului, unde liderii locali ai partidelor de sorginte romaneasca par sa fi inteles, in sfirsit, ca unirea face puterea si ca nimeni nu le ofera nimic de la sine, ci trebuie sa-si ia ceea ce merita si li se cuvine.
E vremea aliantelor si fuziunilor, iar cine crede ca s-a spus tot din ceea ce era de spus se amageste. PSD-ul a batut din nou palma cu PC-ul, PNL-ul a absorbit Alianta Populara ce incercase sa adune si coaguleze ramasitele PNTcd-ului, se vorbeste tot mai insistent de intelegeri imposibile intre social-democrati si liberali, intre psd-isti si prm-isti, pd-l – ul este disputat si curtat de toate taberele, iar alte formatiuni, precum Partidul Verde, reapar la rampa, alaturi de PIN si PNG. Aluatul din care se plamadeste piinea campaniilor electorale ale acestui an contine ingrediente atipice si refuza sa se defineasca, lasind in suspans raspunsurile la marile semne de intrebare legate de finalitatea scrutinurilor, deocamdata cel putin la sesiunea din vara. Deocamdata, surpriza ne-a venit de la Tg. Mures, de unde vatra romaneasca ne da semne ca nu si-a uitat obirsiile, drepturile si menirea.
Lasă un răspuns