Putini stiu ca politistii bacauani beneficiaza de aportul a peste 800 de cetateni, adica jumatate din tot efectivul, care, de buna voie si nesiliti de nimeni, au consimtit sa vina in sprijinul autoritatilor. Haina legala a acestei colaborari a fost data de Legea Voluntariatului care a intrat in vigoare in 2001. Voluntarii nu fac altceva decit sa-i sprijine pe politisti in activitatea lor. „Voluntarii s-au evidentiat cel mai mult in raziile intreprinse in barurile si discotecile din judet. Si Politia Rutiera a beneficiat de ajutorul voluntarilor. Acestia ne-au ajutat foarte mult in campaniile de prevenire. In clipul de prevenire a accidentelor rutiere, actorii sint voluntari. Tot ei au ajutat la impartirea pliantelor de mesaj preventiv”, ne-a declarat subinspectorul Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Poate fi voluntar în activitatea specifica politei orice persoana care îndeplineste mai multe cerinte, si anume: consimte benevol sa actioneze ca voluntar, are domiciliul sau resedinta în raza teritoriala a unitatii de politie cu care încheie contractul de voluntariat, sa fie cunoscuta cu o comportare civilizata, sa fie discreta si sa nu aiba vicii care sa atraga comentarii negative din partea comunitatii, ori afectiuni psihice. Cetateanul interesat sa vina in sprijinul politiei va încheia un contract de voluntariat cu unitatea de politie unde locuieste, i se elibereaza un certificat cu care îsi poate atesta calitatea si o insigna.
Drepturi si obligatii
La capitolul „Obligatiile politiei”, aflam ca institutia trebuie sa asigure instruirea permanenta cu aspectele generale si specifice fiecarei misiuni, sa asigure desfasurarea activitatilor în conditiile legale de protectie a persoanei, sa-l asigure pe voluntar, conform legii, împotriva riscurilor de accident ce decurg din natura actiunilor sau suportarea de politie a costurilor prestatiilor medicale privind leziunile sau suferintele contactate în timpul activitatilor, sa elibereze o insigna si un certificat nominal care sa ateste calitatea de voluntar pentru a fi folosite în timpul misiunilor, sa asigure despagubirea voluntarului pentru daunele materiale pe care acesta le-a suferit ca urmare a activitatii desfasurata în folosul politiei. Voluntarul are dreptul sa beneficieze de protectia politiei în timpul misiunilor executate în comun, sa beneficieze de asistenta medicala pentru afectiunile dobindite în timpul sau în legatura cu activitatea de voluntariat, sa solicite despagubiri pentru daunele materiale suferite ca urmare a activitatii de voluntar, sa solicite certificarea printr-un înscris a activitatii pe care a desfasurat-o.
Voluntarul are si obligatii, fiind nevoit sa participe la cursurile de instruire si sa îndeplineasca sarcinile primite, sa pastreze confidentialitatea informatiilor la care are acces, sa nu depaseasca limitele atributiilor ce-i revin în aceasta calitate si sa nu foloseasca documentele eliberate de politie în alte scopuri ce contravin legii. Depasirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie în alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolva voluntarii de la raspunderea penala sau contraventionala. Contractul dintre cele doua parti poate fi anulat unilateral.
Mai trebuie precizat ca participarea voluntarului la activitati împreuna cu politistul, inclusiv folosirea unor obiecte, materiale sau mijloace de transport proprii nu se remunereaza din partea institutiei, fiind considerate acte benevole.
Matache Eduard a zis
Buna ziua,am 16 ani practic lupte greco romane de performanta,imi place mult meseria de politist si as vrea sa pot face un voluntariat daca se poate pentru a sprijini politia romana.
Adina a zis
Bună ziua ,am 16 ani practic un sport de performanta, îmi place mult meseria de polițist și aș vrea să fac voluntariat în aceasta meserie mar ajuta foarte mult pe viitor,
Aș dori sa continui această meserie în viață .