Municipiul Bacau este pentru a doua oara, in perioada 3 – 4 noiembrie, gazda Forumului Regional de Investitii Nord-Est. Anul acesta, in Bacau va avea loc a opta editie a Forumului, organizat pe tema „ORIZONT Nord-Est 2020”, la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” de Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bacau si Consiliul Judetean. Forumul debuteaza astazi, 3 octombrie.
Bacaul a mai fost gazda unui astfel de eveniment in anul 2077, cind accentul manifestarii a fost pus pe importanta inovarii si transferului tehnologic, prezentindu-se proiecte de succes dezvoltate in Regiunea de Nord-Est in perioada de preaderare la Uniunea Europeana. Tot atunci, parteneri din Spania, Italia si Marea Britanie au participat la prima bursa a serviciilor de consultanta si constructii organizata la nivel regional.
ADR Nord-Est organizeaza Forumul pentru promovarea regiunii ca mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Un obiectiv urmarit – spun organizatorii – sint cresterea gradului de constientizare a grupurilor tinta (institutii publice, factori de decizie, mass-media, ONG-uri, mediu de afaceri) din regiune asupra potentialului si oportunitatilor care apar ca beneficii ale investitiilor straine directe, precum si a activitatilor care trebuie desfasurate pentru atragerea acestui tip de investitii. De asemenea, se urmareste crearea unei imagini pozitive a regiunii in rindul grupurilor tinta externe (investitori existenti si potentiali, politicieni, mass media), prezentarea oportunitatilor de afaceri regionale catre potentialii investitori, prezentarea oportunitatilor de afaceri oferite de Fondurile Structurale, ca premisa a dezvoltarii socio-economice in Regiunea Nord-Est si promovarea unor exemple de succes, precum si intarirea parteneriatelor internationale.
u In anul 2004, primul forum, organizat in Iasi, a pus accentul pe atragerea investitorilor straini si promovarea cooperarii cu asociatiile de sprijinire a afacerilor la nivel national. Cu acel prilej, cei 250 de participanti au fost martorii semnarii unui protocol de colaborare intre sapte universitati din regiune si Universitatea din Perugia Italia si s-au pus bazele cooperarii universitare internationale ca premisa a dezvoltarii regionale bazate pe cunoastere;
u 2005 – evenimentul a fost gazduit de judetul Vaslui; cu acel prilej s-a organizat, cu sprijinul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vaslui, un tirg al producatorilor de masini agricole si produse alimentare, care a adus in prim-plan producatorii locali si pe cei din Republica Moldova;
u 2006 – forumul a fost in Piatra Neamt; s-a organizat o conferinta dedicata exclusiv sectorului IMM, oportunitatilor de finantare si masurilor de sprijin oferite la nivel de reglementare de autoritatile nationale;
u Evenimentul din 2008 a fost pus sub semnul promovarii turismului si valorilor culturale traditionale ale regiunii. In prezenta invitatilor din Ucraina, Austria si Polonia, autoritatile publice din Suceava au organizat o expozitie turistica si lanseaza un nou produs – turismul ecumenic si religios.
u 2009 – in contextul crizei financiare globale, evenimentul desfasurat in Botosani a tratat problematica resurselor umane si a avut drept obiectiv investitia in oameni – cea mai importanta resursa a oricarei regiuni, ca premisa pentru dezvoltarea sustenabila.
u 2010 – Forumul a revenit in Iasi, pentru a relansa seria dezbaterilor si workshop-urilor tematice care vizeaza dezvoltarea Regiunii. Avind in vedere calitatea de pol de crestere a Municipiului Iasi, principalele teme abordate au fost: Dezvoltarea oraselor, promovarea inovatiei si a mediului de afaceri si dezvoltarea economica sustenabila: energie regenerabila, solutii tehnologice actuale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns