O bacauanca de 72 de ani, cu un diagnostic dur -„gonartroza” – a fost repusa, la propriu pe picioare, zilele trecute, de medicii de la Sectia Ortopedie din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Mai mult, interventia chirurgicala la care a fost supusa femeia – protezare genunchi – reprezinta pentru unitatea medicala o premiera. „Pentru prima data, in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, a fost facut acest tip de interventie – protezarea genunchiului – o interventie extrem de dificila si care, in Moldova, se mai face doar in Iasi si Piatra Neamt. Protezarea genunchiului nu reprezinta o premiera si pentru medicii bacauani care au efectuat-o, dr. Ioan Neagu, medic primar si dr. Radu Pamfil, medic primar de specialitate, dar reprezinta o premiera pentru spitalul din Bacau si totodata, inaugurarea unui astfel de serviciu medical aici”, a spus Mirela Romanet, purtator de cuvint SJU Bacau. Gonartroza este, in general, o boala specifica virstnicilor, foarte dureroasa si care poate duce pina la imobilizare, insemnind practic, un „genunchi distrus in totalitate”, ce poate aparea si ca urmare a unor fracturi sau afectiuni ale genunchiului netratate la timp sau in mod corespunzator. Protezarea genunchiului este, la rindul ei, o interventie foarte dura pentru pacient si de lunga durata. „Operatia dureaza pina la doua ore jumatate, interventia fiind foarte complexa si agresiva pentru pacient. Concret, protezarea genunchiului inseamna inlocuirea suprafetelor articulare cu articulatii artificiale din metal si polietilen”, a spus dr. Radu Pamfil, specialist la SJU Bacau. Acesta, impreuna cu dr. Ioan Neagu au efectuat astfel de operatii de-a lungul timpului, insa nu in cadrul SJU Bacau, aceasta operatie, realizindu-se, prin prisma complexitatii ei, in special in spitale universitare. Mai mult, este o operatie foarte costisitoare, costul protezei trebuind sa fie suportat in totalitate de pacient, unitatea medicala nefiind finantata de Ministerul Sanatatii decit pentru asigurarea urgentelor (in special pentru interventii in cazul fracturilor de col femural) respectiv spitalizare. Pacienta operata saptamina trecuta la SJU Bacau a fost supusa interventiei chirurgicale la solicitarea ei, nedorind sa mearga in alt spital din tara. „Am vrut ca cei doi doctori sa ma opereze pentru ca aveam incredere in ei si pentru ca n-am vrut sa merg in alt spital. I-am intrebat daca pot face aceasta operatie, mi-au spus ca da si iata-ma acum aici, simtindu-ma foarte bine. Toata echipa de cadre medicale care s-a ocupat de mine a fost minunata si ii multumesc”, a spus Maranda Asaftei, prima pacienta cu gonartroza operata in SJU Bacau. Aceasta va mai ramine in spital pentru recuperare, circa 10-14 zile. (M. Rotaru)
elis a zis
doi medici f buni ii stiu pe amandoi am fost tratata de dr.Radu Pamfil tot cu dureri de genunchi acum sunt f bine.Dr.Neagu m a ajutat intr o problema tot de sanatate pt.care nu stiu daca ii voi putea multumi deajuns.Multumesc!
dan a zis
Mare smecherie.S-a descoperit apa calda la SJU Bacau.Ceea ce in orice spital minuscul din strainatate care are serviciu de ortopedie este rutina,la noi devine „interventie de maxima dificultate”.Nu contest profesionalitatea medicilor ci doar slaba documentare a autorului articolului.”Premiera” se datoreaza subfinantarii sistemului si nu gradului de dificultate a interventiei.
Tilibașa a zis
Dr. Radu Panfil, un om a lui Dumnezeu!