Bacauanii se numara printre cei mai credinciosi cind vine vorba de puterea nevazuta a lui Dumnezeu si a sfintilor ingeri. Este o realitate confirmata de numarul impresionant de biserici existente pe teritoriul judetului Bacau al caror hram este „Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”. Astfel, in municipiul Bacau in ziua de 8 noiembrie, va fi sarbatoare in cartierul Serbanesti, unde se afla o biserica ridicata in anul 1929, si in cartierul Izvoare din Bacau. O alta biserica ai carei patroni si ocrotitori sint Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, se afla in satul Orbeni. Acelasi hram il are si biserica din satul Nanesti. La fel si biserica de lemn din Casin,construita in anul 1653 de catre domnitorul Gheorghe Stefan al Moldovei, sau cea din Girbovana (comuna Stefan cel Mare). Alte biserici cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in Bradeana, Tirgu Trotus, Tirgu Ocna, Ungureni, Poiana Sarata, Filipesti, Caiuti, Dumbrava, Buciundoi, Deleni, Huruiesti, Slobozia, Urechesti, Cornatel, Vlaga, Cauia, Larga, Negulesti, Dealul Morii, Racauti. Dupa cum se stie, in invatatura Bisericii Ortodoxe, sfintii Arhangheli sint cei dintii ingeri mijlocitori intre Dumnezeu si oameni. Ei au grija si mila de crestini si ajuta pe calea mintuirii. Sfintul Arhanghel Mihail este protectorul direct al calugarilor, al armatelor crestine, al voievozilor, care purtau cu ei pe cimpul de lupta icoana marelui Arhanghel. Sfintul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor crestine, al familiei crestine, protectorul mamelor care nasc copii, dar si protectorul copiilor si al maicilor iubitoare de feciorie si iubitoare de Hristos.
Hram la Manastirea Runc
Manastirea Runc ii are ca patroni si ocrotitori pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Acest sfint lacas de inchinaciune si de viata monahala este situat in localitatea Buhusi. Manastirea Runc dateaza din timpul Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfint, fiind ctitorita dupa lupta de la Orbic din jurul anului 1457. Aici erau citiva calugari care-si duceau viata de sihastrie, folosind pentru slujbe o micuta bisericuta de lemn. Dupa doua secole tumultoase, in 1701, Ionascu Isacescu, considerat ctitorul bisericii din zid, o inchina Mitropoliei de la Iasi. In urma unor procese, in 1810, schitul s-a desfiintat si a ramas biserica de mir. Intre 1815 si 1860 a fost reinfiintata ca manastire de maici, iar apoi redevine manastire de calugari. In 1888 a redevenit biserica de mir, pentru ca in 1941 sa revina la regim de manastire pentru calugari. In1960, manastirea a fost desfiintata de comunisti, dar s-a redeschis in 1967, cind a functionat ca biserica de mir pina in 1970, cind a inceput din nou viata monahala.
eu a zis
hmmmmmmmm…………sfintii mijlocitori intre Dumnezeu si oameni? iata ce spune cuvantul:…Copilasilor va scriu aceste lucruri, ca sa nu pacatuiti.Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un mijlocitor: pe Isus Cristos cel neprihanit. IOAN 2:1
eu a zis
Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El insusi se ingrijeste de voi. PETRU 5:7
alt eu a zis
D-le EU, macar daca ai crede tu in Iisus Hristos, asa cum vrei sa scoti in evidenta prin citatul respectiv. Sunt multi ca tine in lume, in multe domenii, care stiu teorie,dar la capitolul practica sunt la pamant. Du-te si tu o data in Muntele Athos si vezi acolo minuni facute de sfinti sau icoane facatoare de minuni, si pe urma vino si intreaba daca SFINTII SUNT MIJLOCITORI sau nu
Gica Contra a zis
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
Astea-s de pe site-ul BOR…
Adicatelea daca esti credincios asculti de poruncile astea…Daca esti mistic si crezi in povestile babelor, te duci la muntele Athos si te-nchini la lemne pe pereti! Dixit!