Tot mai multi producatori agricoli din judetul Bacau refuza sa creada in „recomandarile” facute de unele organizatii neguvernamentale si institutii care sustin ca modificarea genetica a plantelor poate fi extrem de daunatoare omului si culturilor vegetale. Ei spun ca aceste recomandari au la baza anumite interese de grup, mai ales din partea marilor producatori de seminte si sustin ca legislatia in domeniu ar trebui sa tina cont de acestea. In plus, mai spun ei, destule nutreturi combinate pe baza de plante modificate genetic vin, legal, in Romania, in timp ce agricultorilor nu li se permite cultivarea unor asemenea plante.
Cel mai mare producator de seminte modificate genetic din lume este compania americana Monstano. Ea a creat si detine 91% din semintele modificate genetic de pe planeta. Filiala din Romania a acestei companii furnizeaza seminte de porumb si in Moldova, hibrizi despre care spune ca au, aici, cele mai bune conditii de cultura, datorita reliefului colinar si climei specifice. Recent, la Damienesti, specialistii filialei au facut o demonstratie asupra calitatilor unor hibrizi care au ajuns la maturitate. Ei au precizat ca plantele modificate genetic s-ar preta si mai bine si ar da satisfactii mari cultivatorilor, pentru ca o planta modificata genetic nu poate dauna nimanui. Procesul de modificare presupune introducerea unei gene biologice care aduce plantei proprietati prin care se poate apara de un daunator natural, caruia ii inhiba pofta de mincare si, astfel, il distruge. Cel mai cultivat, in Europa, este hibridul MON 810, dar adversarii procesului de modificare genetica sustin ca este un adevarat pericol public. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor tocmai a considerat nejustificata decizia Frantei de a refuza cultura lui MON 810.
Mamaliga romanilor in pericol?
Greenpeace, sustine, insa, ca aceste organisme create de om se pot reproduce si încrucisa cu organisme naturale înrudite, astfel raspindindu-se în noi medii si înmultindu-se într-un mod care nu poate fi controlat sau prevazut. Este si cazul porumbului modificat genetic, care poate contamina cu usurinta culturile învecinate de porumb ecologic sau conventional. Registrul cazurilor de contaminare cu organismele modificate genetic (OMG) inventariaza 216 cazuri în 57 de tari, inclusiv în România. „Omul nu stie înca nici macar ce este viata, dar încearca sa corecteze natura – sustine reprezentantul Bio Romania, Willy Schuster, citat de Greenpeace. OMG pun în pericol formele durabile de agricultura, ecosisteme si ameninta biodiversitatea si viata salbatica. Nu poti opri albinele sa raspindeasca polen sau vintul sa îl transporte pe distante mari. Cind totul în jur va fi contaminat, ce vom mai pune pe masa? Mamaliga românilor este în pericol!”.
LAPAR – protest la CE
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau, a solicitat, in aceasta vara, organelor abilitate ale statului sa se sesizeze cu privire la manifestarile unei organizatii neguvernamentale care cere interzicerea cultivatii in tara noastra a plantelor modificate genetic. Desi nu au pronuntat numele organizatiei, alte luari de pozitie din partea agricultorilor arata ca ar fi vorba de Greenpeace. LAPAR a adresat, in acest sens, un memoriu si Consiliului Europei.
Reprezentantii LAPAR sustin ca actiunile organizatiei neguvernamentale „induc in eroare populatia necunoscatoare, creind stari de alerta si spaima”. Initiativele Greenpeace au aparut si in presa si au ajuns rapid la publicul larg. „Coincidenta sau nu – se arata in comunicatul pe care l-am primit de la Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau -, initiative suspect de dubioase, din partea
unor organe apartinind Ministerului Mediului, sint menite sa instaureze o adevarata teroare in rindul fermierilor care indraznesc sa adopte aceste rezultate. Acesti indivizi dogmatici fac presiuni, prin organizatia lor, asupra Ministerului Mediului si institutiilor subordonate de a interzice cultura unor hibrizi de porumb, testati si avizati in cultura de organismele europene”.
melo a zis
Daca mamaliga nu face explozie, inseamna ca e bun porumbul.
alin a zis
„recomandarile de nefolosire a alimentelor modificate genetic vin din partea producatorilor de seminte nemodificate”- citat aproximariv. Vezi domne’, am descoperit cine se ascundea in spatele interdictiei folosirii plantelor modificate genetic. De interesele firmei „Monstano”-producatoare a 91% din semintele modificate genetic, sa nu mai vorbim, firma asta doreste doar binele omenirii si fericirea tuturora.
E clar, suntem luati de prosti.
Mancati voi, bre, dezinteresatilor, mamaliga cu continut de gene care taie pofta de mancare daunatorilor care o mananca, ca eu vreau sa raman cu pofta in continuare.
alin a zis
„recomandarile de nefolosire a alimentelor modificate genetic vin din partea producatorilor de seminte nemodificate”- citat aproximariv. Vezi domne’, am descoperit cine se ascundea in spatele interdictiei folosirii plantelor modificate genetic. De interesele firmei „Monstano”-producatoare a 91% din semintele modificate genetic, sa nu mai vorbim, firma asta doreste doar binele omenirii si fericirea tuturora.
E clar, suntem luati de prosti.
Mancati voi, bre, dezinteresatilor, mamaliga cu continut de gene care taie pofta de mancare daunatorilor care o mananca, ca eu vreau sa raman cu pofta in continuare. Si-s daunator si eu: daunez intereselor firmei americane