Scriitorul, profesorul si criticul social roman Ovidiu Hurduzeu – doctor in Stiinte umaniste al Universitatii Stanford (SUA), stabilit de peste 20 de ani pe tarim american, la Eldorado Hills (California), a avut amabilitatea de a acorda un interviu in premiera Ziarului de Bacau, pentru a vorbi cititorilor despre modelul economic al viitorului, intr-un moment de profunda criza globala.
Rep: Stimate domnule Hurduzeu, de-a lungul anilor ati revenit de mai multe ori in Romania, in 2009 si 2010 fiind oaspetele Bacaului, unde ati conferentiat pe tema cartilor scrise, luind totodata si pulsul vietii economico-sociale romanesti. Va rog sa ne faceti o scurta radiografie a Romaniei actuale, vazuta prin prisma obiectivitatii unui occidental mereu atent fata de ceea ce se intimpla in jurul sau, in special in tara lui de origine.
O.H.: Dupa mai bine de 20 de ani de la schimbarile petrecute in ’89, avem o tara in care aproape totul a fost instrainat, in care industria productiva si agricultura au fost puse pe chituci, in care se fura prea mult, iar datoriile contractate urca necontenit. Aspectul si mai trist este ca generatia tinara creste fara sprijin, dezorientata de un mediu social care ii este in totalitate ostil, parasita in marea ei majoritate de parintii nevoiti sa alerge prin toata lumea pentru asigurarea unor surse de venit care sa le ofere un trai decent. Actualul sistem social, politic si economic din Romania nu da semne certe ca ar fi reformabil, desi se vorbeste mult se aceasta tema. El este efectul unui dezastru planificat in care ‘inginerii’ au luat in calcul si credulitatea romanului masificat, si aviditatea fostilor securisti, si incompetenta clasei politice, si nu in ultimul rind, lasitatea intelectualilor, care au uitat- asa cum bine observa un tinar jurnalist- ‘sa ii avertizeze pe romani asupra pericolului nemijlocit al celui mai feroce pradator: capitalul speculativ occidental’. Cei care ne-au adus in situatia de fata, au fost constienti ca reformele lor vor avea o serie de consecinte neprevazute, precum si faptul ca inlaturarea depasitei inginerii sociale a bolsevicilor si updatarea ei printr-o versiune postcomunista nu va fi o treaba deloc simpla, un moment usor de trecut. Si cu toate ca experimentul a reusit, ‘inginerii’ au uitat ca intr-o tara ca Romania, efectele experimentului sint oricind reversibile. Pe-aceste plaiuri mioritice, nimeni nu crede intr-o utopie mai mult de trei zile. Statul in cap nu-i pe firea romanului, ca un Hopa Mitica, romanul trage mereu spre normal. Spre normalitatea noastra, de aici si acum, la care trebuie sa revenim negresit cu totii.
Rep: Cum vedeti reintoarcerea la normalitate, la acea Romanie profunda pe care o invocati tn cartile scrise? Este distributismul singura solutie viabila, singura alternativa pentru redresarea economica si sociala a Romaniei?
O.H.: Pina acum, ni s-a inoculat ideea potrivit careia, in lume exista doua mari sisteme antagoniste, capitalismul si socialismul si nimic altceva. Aceasta teorie preconceputa a inlaturat din constiinta adormita, manipulata, a omului de rind, posibilitatea unei a treia cai, o cale care sa se opuna cu aceeasi vigoare ambelor sisteme- de altfel perimate- cu scopul de a inlatura in final, hibele amindurora, supuse legilor ‘cresterii perpetue’. Distributismul propune o lume total diferita de cea actuala, angrenata in procesul tehnoglobalizarii mondiale. Distributismul propune o economie a libertatii, o economie la scara umana si in armonie cu valorile locale, care combina logica profitului cu beneficiile sociale. Un model in care tehnologia nu mai submineaza valorile traditionale, credinta, familia, sansa fiecaruia de a realiza ceva in viata fara constringeri si impuneri de tot felul, asa cum s-a intimplat in vremea industrializarii comuniste si a postcomunismului cu ‘fata umana’.
Rep: Concret, ce presupune aceasta economie distributista si care sint principiile, metodele care stau la baza aplicarii ei?
O.H.: O economie distributista a viitorului va fi o economie mixta, in care ‘tonul’ il vor da formele asociative si relatiile de reciprocitate, care vor restabili increderea, empatia si cooperarea drept valori fundamentale in domeniul social si in sfera afacerilor. In ultimii 20 de ani s-a creat o prapastie intre bogati si saraci intrucit, indepartindu-ne de Adevarul Intrupat si economia smerita, am tolerat Banul si Puterea. Intr-o ordine distributista, toate aceste excese nu vor mai fi tolerate. Cu privire la metodele prin care distributismul isi poate gasi aplicarea, enumar doar citeva de ordin economic: democratizarea creditului pentru investitii, ajutor guvernamental pentru infiintarea la nivel local de intreprinderi asociative, un nou sistem impozitar care sa incurajeze lucratorul sa devina si proprietar la firma la care lucreaza, legi pentru protejarea magazinelor de cartier impotriva marilor lanturi comerciale, reducerea bariereor din calea noilor firme, desfiintarea reglementarilor care socializeaza riscul si privatizeaza profitul, o sustinuta educatie etica a producatorului si consumatorului referitoare la costurile sociale mai largi ale anumitor activitati. Iar celor interesati de noul model economic al viitorului, le recomand sa acceseze site-ul Ligii Distributiste Romane „Ion Mihalache”, asociatie nou infiintata unde vor gasi toate detaliile legate de acest nou si de viitor proiect pentru natiunea romana.
Rep: Pentru ca v-am rapit destul de mult din pretiosul d-voastra timp, permite-ti-mi, o ultima intrebare, la care va rog sa raspundeti cu toata sinceritatea: credeti in acest model economic pentru care militati cu atita entuziasm?
O.H.: Cu siguranta, DA. Si aceasta pentru ca, distributismul nu opereaza cu lucruri false, ci doar cu acele lucruri care conteaza cu adevarat in viata omului, cu acele lucruri care nu inseamna ‘bogatie artificiala’. Distributismul ne intoarce acasa, spre o lume omeneasca, simpla si fericita, mai aproape de adevarul credintei noastre si a firii romanului, una profunda in esenta ei, care nu trebuie ignorata, ci valorificata in cel mai bun sens cu putinta.
Rep: Va multumim domnule Hurduzeu si va dorim succes in implementarea sistemului economic distributist la noi, in Romania.
O.H.: Va multumesc si eu. Toate cele bune si Doamne ajuta!
Romulus Dan Busnea
Lasă un răspuns