– Ziarul de Bacau va explica prin ce difera votul uninominal de votul pe lista si modul in care se atribuie mandatele de parlamentar la alegerile din 30 noiembrie – aflati cum se voteaza, cum se distribuie si cum se atribuie mandatele – conform legii, un mandat poate fi pierdut chiar daca un candidat a obtinut 50% plus 1 din voturi; vedeti cum
Diferenta cea mai semnificativa fata de modul de vot practicat pina in 2004 este faptul ca nu mai avem o singura lista la nivelul intregului judet pentru fiecare partid, ci cite 10 optiuni, pentru Camera Deputatilor, respectiv, 4 pentru Senat.
Asta pentru ca judetul a fost impartit in 10 colegii uninominale in care se va alege cite un deputat si in patru colegii, in care se va alege cite un senator. Cu alte cuvinte, buletinele de vot pentru alegatorii din Onesti vor fi diferite de cele ale alegatorilor din municipiul Bacau.
In fiecare colegiu, fiecare partid are dreptul la o singura nominalizare. Asa se face ca fiecare partid nu a mai intocmit o lista cu nominalizarile, ca pina acum, ci a facut cite 10 nominalizari pentru camera deputatilor si cite patru pentru Senat. Un alegator va primi cite doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat. Anul acesta nu se va mai alege si presedintele odata cu Parlamentul; acest lucru se va face anul viitor deoarece mandatul unui presedinte este acum de cinci ani, nu de patru.
Cum se impart mandatele
In principiu, votul uninominal presupune ca persoana care a cistigat alegerile intr-un colegiu sa primeasca mandatul. Insa, pentru ca si alegatorii care nu au votat cu persoana care a primit mandatul sa poata fi reprezentati, s-au adoptat anumite conditii. De aceea, exista trei etape in desemnarea cistigatorilor. In primul rind, se atribuie mandatele in cazul celor care au obtinut jumatate plus unu din voturile exprimate. Apoi, se atribuie, in functie de anumiti algoritmi, locurile pentru cei care nu au obtinut majoritatea simpla, iar voturile care nu au putut fi folosite la desemnarea parlamentarilor se centralizeaza la Bucuresti, unde se va face ultima impartire, pe mandatele ramase.
Se poate pierde chiar daca se obtin 50% plus 1 din voturi?
Un candidat poate pierde mandatul chiar daca obtine peste 50 la suta plus 1 din voturile din colegiul sau in cazul in care partidul din care face parte nu reuseste sa treaca de pragul electoral. Acesta reprezinta minim cinci la suta din totalul voturilor pe tara sau cel putin sase mandate de deputat si trei de senator.
Cum se procedeaza
Dupa ce Biroul electoral Central a stabilit partidele care au depasit pragul electoral la nivel national, la nivelul judetului are loc prima etapa. Biroul electoral de Circumscriptie stabileste coeficientul electoral al judetului. Numarul de voturi valabil exprimate din tot judetul pentru partidele care au depasit pragul electoral se imparte la numarul de mandate de deputat sau senator repartizate judetului (10, respectiv, patru, in cazul Bacaului). Rezultatul reprezinta numarul de voturi necesare pentru cistigarea unui mandat.
Dupa aceasta, numarul de voturi obtinute de fiecare partid se imparte la acest coeficient (se ia doar partea intreaga, fara a se lua in seama ce e dupa virgula) si se obtine numarul de mandate care revin fiecarui partid.
Cum se distribuie mandatele
Presupunem ca in judetul Bacau avem patru partide care trec de pragul electoral. Acestea impreuna obtin 100.000 de voturi. Coeficientul electoral pentru deputati este de 100.000 impartit la 10, adica 10.000; pentru senatori este 100.000 impartit la patru, adica 25.000. Presupunem ca Partidul A a obtinut 41.000 de voturi, Partidul B – 26.000, Partidul C – 18.000 iar Partidul D – 15.000.
Partidul A va avea 41.000 impartit la 10.000 adica 4,1 deputati. Ce este dupa virgula se ignora, deci ramin patru deputati. La fel, 41.000 impartit la 25.000 egal 1,64, ramine un senator.
In continuare, Partidul B va avea doi deputati si un senator, Partidul C – un deputat si nici un senator iar partidul D – la fel. Pina acum se pot atribui opt din cele 10 mandate de deputat si doua din cele patru de senator. Restul, adica doua mandate de deputat si doua mandate de senator se vor atribui la redistribuirea nationala. Biroul Electoral Central va comunica pentru ce partide se vor aloca acele mandate.
Cum se atribuie mandatele
In acest moment se stie cite mandate se vor atribui fiecarui partid, nu si pe ce colegii. Presupunind ca nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea simpla pentru a primi direct mandatul, atribuirea acestora se face listind toti candidatii in ordine descrescatoare a numarului de voturi obtinute. Apoi se ia fiecare candidat, incepind cu primul (care are cele mai multe voturi) si se atribuie mandate astfel incit sa se respecte numarul de mandate obtinute de fiecare partid si sa nu se atribuie mai mult de un mandat in fiecare colegiu.
Adica: primul candidat de pe lista primeste mandatul in colegiul in care a candidat. Daca al doilea candidat ca si numar de voturi este tot in colegiu cu cel care a primit deja mandtul, este sarit. El nu mai conteaza. Se continua astfel pina se epuizeaza toate mandatele pentru fiecare partid.
botomei Vasile-avocatarticole a zis
Nu va bucurati domnilor candidati !
Pana la anul cand se va alege presedintele tarii, vom avea guvern de tranzitie, si vom mai vota o data candidati pentru senat si camera deputatilor, pana va iesi un partid cu majoritate parlamentara.
asa simt eu. Asa as face in locul presedintelui actual.
Mihai a zis
Deci, ce fel de vot uninominal este daca un candidat ales cu 50% plus un vot nu merge in parlament daca partidul din care face parte nu trece pragul de 5 %?.
Si exprimarea- nu se depun liste ci se fac 10 respectiv 4 nominalizari- daca e lista nu tot nominalizare e? Adica unul care a obtinut 50% plus 1 poate sa nu intre si altul ce va fi in colegiul respectiv pe pozitia 4 intra. „Buna lege”.
Oricum, cei care au un anumit nivel de pregatire au inteles ca vor fi aranjamente ale partidelor si nu merg la vot.
Si daca tot trebuie sa informati cetatenii de ce nu explicati algoritmul?.
Nu pentru mine, va fi pentru prima data cand nu merg la vot deoarece nu m-a convins nici un candidat ca merita.
Si daca e sa fim realisti, prezenta la vot va fi de maxim 35% si cel mult 10 candidati vor fi alesi uninominal.
Razvan Bibire a zis
Domnu’ Mihai, cititi si dupa jumatatea articolului, adica subtitlurile Cum se procedeaza, Cum se distribuie mandatele si Cum se atribuie mandatele. Acolo este descris algoritmul.
MIHAI a zis
Corect, s-a tratat problema. Scuze.