Patru dintre cele mai bune vinuri si un lichior produse de compania Vinia din Iasi au fost, joi, dupa amiaza (8 decembrie), vedetele Bacaului la evenimentul „Degustari de vinuri”, organizat de Agentia de turism Icar Tours Iasi, in parteneruat cu producatorul de vinuri, cu Camera de Comert si Industrie si Cofetaria Ledy Vi, din Bacau. Scopul acestei initiative, statutul si potentialul economic al organizatorilor, dar si savoarea si povestile unor vinuri care au facut si fac istorie in Moldova, in Romania, si pe multe piate ale lumii, au fost explicate de Florin Barhalescu, managerul general al Icar Tours, de Giulio Patriche, managerul general al Vinia, si de enologul Vasile Mereuta. S-au bucurat de toate acestea reprezentanti ai institutiilor publice, ai companiilor si ai presei din judetul Bacau. „Evenimentul – a spus Florin Barhalescu – face parte din seria „Degustarilor de Vinuri de Iasi”, inceputa de agentia noastra in anul 2009, cu scopul de a promova vinurile de Iasi ca destinatie turistica. Prin aceasta initiativa ne-am aflat, astfel, pentru pima oara in Bacau”.
Asadar, cele cinci vedete aduse special din Iasi au fost Sauvignon Blanc de Iasi (vin alb, sec), Grasa de Cotnari (vin alb, demidulce), Busuioaca de Bohotin (vin roze, demidulce), Merlot & Feteasca Neagra de Bohotin Crama 9 (vin rosu, sec), Cabernet Sauvignon de Bohotin Crama 9 (vin rosu, sec) si Limoncello di vino (lichior de lamiie).
Turismului enologic pe care il sustine Icar Tours este, inca, o noutate pentru romani si pentru Romania. Initiativa vrea sa scoata in evidenta potentialul turistic al zonei Moldova. Astfel, echipa Icar Tours deruleaza o serie de evenimente, cum ar fi conferinte nationale, cursuri de formare profesionala, info trip-uri, degustari de vinuri, proiectii de filme si expozitii de fotografie. Cel putin sapte case de vinuri si podgorii din Moldova au fost luate in calcul in acest proiect. Ele sint Agroindustriala Bucium Iasi, Podgoria Cotnari, societatea Vinia Iasi, Casa Olteanu, Casa Bilius si Cramele Copou, din Iasi. Organizatorii ne-au reamintit ca insusi Stefan cel Mare a adus renume vinului de Iasi, construind cetatea cu beciurile regale de la Cirjoaia (judetul Iasi). „Vinul domnesc – spun cei de la Icar Tours – i-a impresionat pe carturarii vremii, care l-au transformat in personaj de legenda. Tot carturarii consemnau spusele domnitorului, conform carora drumul vinului de Iasi uneste mari podgorii: Cotnari, Copou, Bucium si Comarna”. Enologul Vasile Mereuta a tinut sa ne reaminteasca si modul in care a fost construita Manastirea Cetatuia (ctitorie a domnitorului Gheorghe Duca), cea care poarta amprenta vinului de Iasi, pentru ca a fost construita cu ciment de var si vin. La fiecare cancioc de mortar, la fiecare piatra incastrata in zidurile manastirii, se bea si cite un pahar de vin.
Asupra povestilor vinurilor pe care le-am degustat in Bacau, vom reveni, insa, cu amanunte.
Lasă un răspuns