Spitalul Municipal Bacau evolueaza in ritm alert. Daca mai ieri se ridicau zidurile, acum deja au inceput sa soseasca aparatele din dotarea viitoarelor sectii. Desi in tara se inchid zeci de spitale, in municipiul Bacau se construieste unul, acesta fiind de altfel singurul spital construit de o autoritate locala dupa Revolutie incoace. In ciuda crizei, prezenta de trei ani, la viitorul Spital Municipal Bacau s-a construit intens, iar Primaria Bacau a reusit sa asigure fondurile necesare continuarii acestei investitii atit de importante pentru bacauani, mai ales ca in municipiul Bacau nu exista un spital municipal, care sa acopere solicitarile din oras. „Sanatatea, educatia si religia sint cele mai importante lucruri in viata unei comunitati. Vreau ca aici, in Bacau, sa avem un spital ultramodern, cu aparatura performanta, un spital in care oamenii sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Bacauanii merita acest lucru, iar Spitalul Municipal va fi doar al lor. Nu vreau sa mai mearga la Iasi, la Cluj sau in Bucuresti pentru analize si tratament, sa piarda timp si bani. Sintem singura administratie din tara care construieste un spital, insa, repet, bacauanii merita acest lucru”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
RMN si computer tomograf ultraperformante
Pina acum au fost achizitionate zece mese chirurgicale pentru sectiile Chirurgie, Ortopedie, ORL, Oftalmologie. Acestea sint pentru tratament si interventii chirurgicale, operatii, iar una este pentru endoscopie electrica. O achizitie foarte importanta, de care bacauanii au realmente nevoie este cea a computerului tomograf, precum si cele cinci aparate cu raze „x” pentru investigatii, radiografii. Acestea pot fi folosite in chirurgie vasculara, chirurgie sau chirurgie ortopedica si sint digitale. Spitalul Municipal a fost dotat cu un alt aparat la fel de important si de necesar, aparat de rezonanta magnetica, mai cunoscut de toti aparatul „RMN”, care permite efectuarea unor investigatii complete si complexe. Pentru diagnosticarea osteoporozei exista un aparat care se cheama osteodensitometru. S-au mai achitionat 31 de paturi electrice si hidraulice pentru sectiile de terapie intensiva si urgente.
Spitalul Municipal, singurul spital din judet care are si CT si RMN
Specialistii bacauani in medicina sustin ca aparatura ce se va regasi in spitalul municipal va fi in masura sa le ofere bolnavilor din municipiul Bacau o atentie si un tratament cu adevarat ca in clinicile moderne. „Sint aduse un RMN si un CT (computer tomograf, n.r.), aparatura pentru blocul medico-chirurgical si pentru ATI (anestezie – terapie – intensiva). Acum se lucreaza la montarea RMN-ului. Spitalul Municipal este primul spital public din judetul Bacau care are si RMN si CT, sub aceeasi umbrela, bolnavii putind efectua aici toate analizele. Acum RMN se face numai in sistem privat. Toate acestea vor asigura un plus sistemului sanitar bacauan, pacientii putind beneficia de analize la ambele aparate, fara sa se mai deplaseze din spital, la cabinetele private”, a declarat medicul Mihaela Popescu, director la Directia de Sanatate Publica Bacau. Medicul chirurg Adrian Cotirlet, managerul Spitalului de Urgenta din Moinesti si vicepresedinte la Colegiul Medicilor Bacau spune ca un spital poate functiona la standarde ridicate cu o aparatura adecvata, de ultima generatie. „Pentru un act medical de buna calitate, alaturi de profesionalismul echipei medicale, de calitatea servicilor hoteliere, trebuie si o dotare materiala foarte buna. Prezenta CT si RMN asigura un diagnostic precis, iar in medicina un diagnostic corect si un tratament adecvat sint cheia succcesului. Faptul ca se regasesc in spital amandoua este foarte important pentru ca de multe ori investigatiile se fac pe un bolnav tarat, care nu poate fi transportat in alt spital. Aceste aparate acopera toata gama de analize, de la cele pentru chirurgie, la medicina-interna, gastroenterologie, cardiologie si mai ales neurologie”, a declarat medicul chirurg Adrian Cotirlet.
Spitalul Municipal va avea toate sectiile importante
Spital Municipal Bacau are in structura 320 de paturi spitalizare continua si 20 paturi pentru spitalizarea de zi. In incinta lui vor functiona sectii de Cardiologie (60 de paturi, din care cinci pentru terapie intensiva coronarieni), Neurologie (45 de paturi), Medicala (50 de paturi, din care 15 pentru gastroenterologie si zece pentru alergologie), Chirurgie generala (75 de paturi, din care 15 pentru urologie si zece pentru chirurgie vasculara), Diabet (35 de paturi), Anestezie si Terapie Intensiva (15 paturi), Ortopedie (15 paturi), Hematologie (15 paturi) si ORL (zece paturi).
Ciprian a zis
Nu poate decat sa ne bucure aceasta stire. Primarul are dreptate decat sa te duci la Bucuresti ca sa faci niste analize si sa dai bani pe drum (CFR IC 83 de lei biletul)si sa pierzi atat timp, mai bine sa avem aici un spital nou si dotat cu toate cele necesare. Eu unul prefer sa dau si bani pt. serviciile primite si tot ajungi mai ieftin cu spaga la doctor si drumul pe care le platesti pana la Bucuresti sau alt oras. Oricum pt. ca noul spital sa mearga bine, implicarea trebuie sa fie chiar mai mare dupa finalizarea lui, deoarece el trebuie permanent aprovizionat cu reactiv si alte consumabile.
anca a zis
bravo dle stavarache sunteti de admirat, spit bacau nu a fost in stare sa cumpere unaparat de RADIOTERAPIE pt bolnavii de cancer, sectia este inchisa de peste 2 ani de zile, acesti bolnavi sunt lasati sa moara de autoritatile din bacau dl benea ,dl stoica, poate nu a iesit lozul cel mare, poate va implicati dle stavarache si in cumpararea acestui aparat de RADIOTERAPIE si atunci acesti bolnavi au unde sa-si faca tratamentul cu raze. implicare nu este in acest spital, mai tare este si MOIESTIUL decat bacaul,vor pierde multi pacienti datorita proastei conduceri, JOS CU STOICA.,,BRAVO DLE STAVARACHE