Studentii fara restante pot sa-si deschida o afacere, beneficiind de reduceri substantiale la taxele cerute de lege, la infiintarea de firme. Legislatia in domeniu prevede scutirea in cazul tarifelor de asistenta prestate de Oficiul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Bacau. Studentii cu sprit de intreprinzatori nu achita taxele pentru operatiunile de inmatriculare si nici pentru autorizarea functionarii, cerute comerciantilor la constituirea unei societati. De la inceputul anului si pina in prezent, 49 de studenti au beneficiat de aceste facilitati prevazute de lege, fata de 62 in aceeasi perioada a anului trecut.
Tinerii intreprinzatori au incercat si afacerile din agricultura
Cei mai multi studenti au preferat sa-si deschida afaceri in domeniul serviciilor, nu mai putin de 23 de astfel de societati fiind infiintate pina in prezent. Urmatoarele domenii alese de tinerii intreprinzatori au fost comertul (17 firme), si productia industriala (patru societati). Interesant este ca alti patru dintre studentii care si-au facut firme anul acesta au ales sa faca afaceri in agricultura. De precizat ca, pentru a beneficia de facilitatile oferite de stat, studentul trebuie sa urmeze cursurile unei forme de invatamint superior la o institutie acreditata, sa fie cel putin in anul II de studiu si sa promoveze toate obligatiile prevazute de senatul universitatii. Aceste calitati trebuie atestate printr-un act doveditor emis de institutia de invatamint superior acreditata la care este student. Nu pot infiinta firme, in conditii preferentiale, studentii care au depasit virsta de 30 de ani. In plus, facilitatile fiscale se acorda o singura data si pentru constituirea unei singure firme. Taxele ce trebuie patite la Oficiul Registrului Comertului sint taxa judiciara de 39 lei, taxa de rezervare denumire firma de 50 lei si cazierul fiscal in valoare de 30 lei. La aceste taxe se adauga capitalul social de minimum 200 lei. Sediul firmei poate fi stabilit si intr-un spatiu care se afla in folosinta asociatilor pe baza unui contract de comodat, de inchiriere sau de subinchiriere.
Documente necesare
Documentele necesare infiintarii unei firme sint actul constitutiv al societatii, dovada efectuarii varsamintelor, dovada sediului declarat si a disponibilitatii firmei, actele privind proprietatea asupra aporturilor in natura. In cazul detinerii de imobile, este nevoie de certificatul constatator al sarcinilor de care sint grevate, actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii si aprobate de asociati, declaratia pe propria raspundere a fondatorilor, a administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de lege.
Lasă un răspuns