Nerespectarea graficelor de cheltuire a banilor europeni va duce, incepind din anul 2012, la retragertea sumelor primite si necheltuite. Fenomenul este numit „dezangajare de fonduri” si pindeste si Regiunea Nord-Est. La nivel national, exista riscul de dezangajare a unor fonduri europene in valoare de 1,9 miliarde de euro, conform ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Riscul de a se ajunge in faza de dezangare a fondurilor a fost explicat beneficiarilor de finantare prin Programul Operational Regional – Regio din Regiunea Nord-Est de directorul Directiei Organism Intermediar (OI) al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Gheorghe Harja. Oficialul de la OI a pornit de la a reaminti, participantilor la Conferinta anuala cu beneficiarii programului de finantare, de unde poate aparea dezangajarea. „Cred ca trebuie sa ne reamintim – a spus Gheorghe Harja – regulile de finantare si de cheltuire a banilor, Regula N plus 3 si Regula N plus 2, in care litera N semnifica anul de incepere a aplicarii proiectului de finantare”.
Conform Regulii N plus 3, in Programul Regio 2007 – 2013, inseamna ca in anul N plus 3 sa fi cheltuit suma alocata in anul N. De exemplu, in anul 2010 exista obligatia sa se cheltuiasca suma alocata in anul 2007. Daca pina in 2010 nu s-a cheltuit suma alocata in 2007, partea necheltuita din suma (Uniunea Europeana – UE aloca sumele pe ani, chiar daca ele sint contractate laolalta) se trage din suma totala. Aceasta se numeste „dezangajare de fonduri”. In anul 2011, trebuie cheltuiti si banii pentru 2008.
„In anul 2012 – a precizat Gheorghe Harja – trecem de la Regula N plus 3, la Regula N plus 2. Atunci situatia va fi grava! Pentru ca la anul va trebui sa cheltuim si suma din 2009 si pe cea din 2010. Ceea ce va fi extrem de greu. La acea data, in 2012, toate proiectele vor fi contractate. Pe ce suma? Pe toata suma. Ba, conform modificarilor din legislatie, chiar pe supracontractare. Atunci, daca Regiunea Nord-Est are 657 de milioane de euro alocate de la UE si avem de a face cu o dezangajare, sa zicem, de 57 de milioane, mai ramine sa va dam dumneavoastra, beneficiarilor, doar 600 de milioane. Pentru ca cele 57 nu ni le mai da UE. Deci nici noi nu le mai putem da, pentru ca avem obligatia sa inchidem cursul si vom umbla sa va vinam. Cine merge prost, ii reziliem contractul. Daca avem dezangajare ne vom trezi in aceasta situatie.”
Oficialul OI a tinut, astfel, sa-i sfatuiasca pe beneficiarii de finantare sa tina cont de regula „dezangajarii” si sa caute sa cheltuie banii, daca se poate, si in avans fata de cit si-au propus. „Dar, se intimpla aceasta? – s-a intrebat directorul Directiei OI. Nu! Pentru ca ma uit pe graficul cererilor de rambursare, care este in conformitate cu graficul derularii activitatilor. Ce observ? Fara exceptii, toti mutati graficul cererilor de rambursare mai spre final. Pe diverse motive: ba ca nu a mers dupa grafic constructorul, ba ca a fost bolnav dirigintele de santier etc. Dar, tot mutind cererile mai in spate, apare ca evident ca e posibil sa ajungem la dezangajare. Autoritatea de Management Regio a sesizat acest aspect. Iar noi am avut o instructiune care nu dadea voie sa modifici mai mult de trei ori pe an graficul, care mai este in vigoare. Noi am dat un fel de dispensa in acest sens, dar sa aveti grija, reveniti la normal, pentru ca va puteti trezi fara bani in conturi.
UE si AM, pentru a ne proteja de dezangajare, vor proceda la rezilieri de contracte. Iar cele mai mari exemple cred ca vor fi din Domeniul Major de Interventie (DIM) 4.3, rezilieri pe motiv de nerespectare a calendarului activitatilor”.
DORU a zis
Ce ne facem cu abonatii la contestatii nejustificate care intarzie sau chiar anuleaza posibilitatea contractarii lucrarilor ?