Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a finalizat evaluarea celor 4.083 de proiecte depuse de tinerii fermieri pentru a obtine finantare nerambursabila prin Masura 112 (Instalarea tinerilor fermieri) a Programului National de Dezvoltare Rurala. Sesiunea pentru depunerea cererilor de finantare aferente acestei masuri s-a desfasurat in perioada 1 – 29 iulie. In judetul Bacau – ne-a informat directorul Oficiului judetean al APDRP, Codrina Pascaru – au fost depuse 55 de proiecte, in valoare de 1.138.000 de euro (4.836.445 de lei), din care 49 de proiecte sint eligibile, in valoare de 1.016.000 de euro (4.318.118 de lei). Un proiect a fost declarat neeligibil (cu o valoare de 25.000 de euro sau 106.187 de lei), iar cinci proiecte au fost retrase (cu o valoare de 97.000 de euro sau 412.140 de lei).
In urma analizarii tuturor proiectelor depuse la nivel national, au fost evaluate ca fiind eligibile, 3.500 de proiecte ale tinerilor fermieri. Valoarea nerambursabila a acestora este de 71,6 milioane de euro.
Sudul tarii detine monopol asupra numarului de proiecte eligibile.
Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea diverselor activitati. Cele mai accesate domenii de investitii au fost cele pentru apicultura si ferme vegetale dar si pentru cresterea animalelor, exploatatii horticole si modernizari ale fermelor.
Dupa publicarea pe pagina oficiala de internet a APDRP a rezultatelor evaluarii proiectelor depuse, potentialii beneficiarii vor fi notificati in termen de trei zile lucratoare, daca proiectul depus a fost declarat eligibil sau neeligibil. In urma primirii notificarii, in cinci zile lucratoare beneficiarii pot depune contestatii cu privire la rezultatele evaluarii proiectelor. Acestea se pot depune la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Bacau unde a fost depusa cererea de finantare.
Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” are ca obiective generale imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca, si imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reInnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate In agricultura. Obiectivele specifice ale masurii se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri.
Obiectivele operationale se refera, insa, la cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii.
Sprijinul acordat are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor. Beneficiarii eligibili sint fermierii in virsta de pina la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (Unitati de dimensiune economica), este situata pe teritoriul tarii, este inregistrata in Registrul unic de identificare – APIA si Registrul agricol.
Pot solicita sprijin nerambursabil persoanele fizice, persoanele fizice inregistrate si autorizate in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, individual si independent, ca persoane fizice autorizate sau ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, dar si asociatii si administratorii unici ai unor societati cu raspundere limitata.
Lasă un răspuns