Conducerea organizatiei sindicatului Rafinorul a inaintat administratiei societatii Rafo Proiectul de Contract Colectiv de Munca aferent anului 2009. Proiectul de cuprinde absolut toate problemele generale existente in actualul contract, dar si modificarea sau schimbarea unor articole.
Prin noul contract se solicita, la Rafo, un salari minim de 800 de lei, care reprezinta baza de calcul pentru o serie de facilitati din acest document. De asemenea, in cazul decesului unui salariat, din cauze naturale si nu ca urmare a unui accident, se solicita un ajutor de 2.500 de lei. S-au mai prevazut acordarea tichetelor de masa, indexarea salariilor, incepand cu luna inauarie 2009, cu inflatia prognozata pentru anul viitor si corectarea ei trimestriala, negocierea salarizarii in luna martie 2009, majorarea salariilor cu 25% in doua transe, respectiv 60% incepind cu 1 aprilie si 40% incepind cu 1 septembrie 2009, precum si un proiect de grila de salarizare. „Finalizarea negocierilor, semnarea si inregistrarea Contractului Colectiv de Munca, dorim sa se realizeze pina pe 15 decembrie” – ne-a declarat liderul sindicatului, Ion Marian.
Unii sindicalisti cauta gilceava
Ultimul lucru la care ne puiteam gindi in legatura cu multimnea de probleme prin care a trecut Rafo ne-au fost sesizate tot de liderul sindical. Desi organizatia de sindicat a fost pionul principal prin care aceste probeleme au ajuns deseori pe masa guvernului sau a Parlamentului Europei, sub pretextul ca organizatia, prin conducerea ei, nu le-a reprezentat si sustinut interesele, unii salariati doresc sa se retraga. „Fata de acest aspect – a precizat Ion Marian -, am prezentat, din nou, atributiile legale ale organizatiei de sindicat, conform prevederilor Legii 54. Astfel, trebuie retinut ca, in vederea realizarii scopului pentru care sint constituite, organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sint negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin mediere, arbitraj sau conciliere, petitia, protestul, mitingul, demonstratia si greva, potrivit statutelor proprii si in condtiile prevazute de lege”. Liderul sindicatului a mai amintit de drepturile membrilor, de statutele functionarilor publici, de contractele colective de munca si contractele individuale etc. „Alte prevederi legale nu exista, motiv fata de care aspecte de gen finantare pentru investitii, modernizari, aprovizionare cu materii prime, strategii dezvoltare si functionare, necesar de forta de munca, reprezinta strict apanaje care tin de actionarul majoritar si de administratorul societatii Rafo. Implicarea organizatiei de sindicat in aceste probleme a tinut si vor tine in continuare de modul in care este acceptata conducerea organizatiei de sindicat la discutiile cu administratia si actionarul majoritar” – a mai spus liderul sindicatului.
Cu sau fara sindicat?
Ion Marian i-a sfatuit pe salariatii negativisti, „care se pare ca nu au trait si realizat niciodata necazurile prin care a trecut societatea, din anul 1997 si pina astazi, modul in care a intervenit si sustinut interesele societatii si salariatilor conducerea organizatiei, impotriva tuturor factorilor externi si, categoric, a legii si normalitatii”, sa se intereseze, mai ales in aceste zile de criza financiara, ce se intimpla la LukOil, Arpechim, Petromidia si in alte unitati. „Ii rugam sa faca o analiza asupra nivelului de salarizare aplicat la Rafo, i n comparatie cu LukOil, Arpechim, Uton, Chimcomplex, Azomures si alte unitati, dupa care sa sustina ca nu le-au fost aparate interesele” – i-a mai indemnat Ion Marian pe rafinori. Conducerea organizatiei de sindicat nu sustine ca salariile la Rafo sint mari. ,Actualele salarii sint mici in comparatie cu cheltuielile zilnice, dar, totusi, in limita salarizarii medii existente in Romania si vrea majorarea permanenta a lor. Ceea ce va fi cerut, transant, in relatia cu administratia, in momentul repornirii si functionarii. „Pe acesti salariati ii rugam sa motiveze de ce asteapta primele de vacanta, tichetele de masa, zile suplimentare la concediu de odihna si alte facilitati si sa precizeze daca o singura data au putut sa-si majoreze salariile fara sustinerea organizatiei de sindicat. Pentru toti cei care s-au retras sau doresc sa se retraga din sindicat, inclusiv pentru cei care nu au fost niciodata membri, ii invitam sa-si negocieze, pentru anul 2009, salariile, prima de vacanta, tichetele de masa, zilele suplimentare la concediul de odihna, platile compensatorii si alte facilitati” – a opinat liderul de la Rafinorul. La Rafo, din 1.300 de salariati, 90 nu sint membri de sindicat.
Lasă un răspuns