Am plecat dintr-un catun situat la marginea judetului Bacau, dupa o viata plina de incercari, dobindind sfintenia, cuviosul Antipa de la Calapodesti a ajuns singurul calugar athonit roman, canonizat de Biserica Rusa si cea Greaca n bacauanul in fata caruia ingenuncheaza astazi intreaga lume ortodoxa a fost serbat marti, 10 ianuarie, atit in satul natal, unde exista o manastire, cit si la Catedrala Arhiepiscopala din Roman, linga care se afla un paraclis ce il are ca ocrotitor.
Citeva sute de bacauani au participat la slujba sfintei Liturghii oficiata pentru prima oara in biserica mare a manastirii de la Calapodesti, lacas de cult aflat in constructie, a carui piatra de temelie a fost pusa de PS Episcop Ioachim Bacauanul, in anul 2006. Bucuria sarbatorii pentru obstea manastirii si nu numai, a fost cu atit mai mare cu cit, dragostea si evlavia bacauanilor fata de acest cuvios a inceput sa creasca de la un an la altul. De altfel, in ultima perioada, s-a impropriat mai puternic cultul sfintului Antipa, prin scrierea acatistului si a slujbei de catre PS Ioachim, ierarhul care a considerat necesara ridicarea unei biserici noi la Calapodesti, sat care, prin renumele sfintului Antipa, tinde sa devina un loc de pelerinaj pentru intreaga lume crestina. “Am simtit ca sfintul Antipa vrea sa vina in satul natal. Cum casa în care s-a nascut nu mai exista, ne-am gindit, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sa-i facem o casa noua, aceasta biserica. Stim cu totii ca Sfintul Antipa este cinstit în întreaga Ortodoxie, iar sfintele sale moaste sînt la manastirea Valaam din Rusia. Poate, intr-o zi, o parte din ele vor veni la Calapodesti pentru a fi adapostite în aceasta biserica”, a declarat episcopul Ioachim Bacauanul. Pina vor ajunge sa traiasca aceasta binecuvintata zi, credinciosii care ajuns la Calapodesti se pot inchina la crucea cuviosului Antipa, cu care acesta i-a binecuvint pe crestinii din tara, din Sfintul Munte ori din Valaam.
“Anul acesta, în biserica aflata în constructie la Calapodesti, a fost oficiata prima sfînta liturghie, un eveniment pe cit de important, pe atit de impresionant, dat fiind faptul ca, slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de 11 preoti, în prezenta a peste 500 de credinciosi, sositi aici din diferite zone ale tarii. A fost ceva deosebit. Nu ne-am asteptat ca, în conditiile unei vremi nefavorabile, sa vina aici atitia oameni. Ne-am rugat împreuna, pentru prima data, în biserica mare. A fost o zi de mare sarbatoare”,a declarat parintele Pahomie Parfene, staretul de la ”Sf. Cuv. Antipa de la Calapodesti”, cel care se ocupa de constructia bisericii si bunul mers al acestei manastiri. “Ne bucuram de sprijinul primarului comunei Dealul Morii, care ne-a ajutat anul trecut mai consistent din punct de vedere financiar. Daca ne ajuta Bunul Dumnezeu în vara acestui an dorim ca sfinta masa sa fie sfintita, mai ales ca o parte din mobilier si icoane sint achizitionate. Pentru un monah cea mai mare împlinire este aceea de a face un lucru pentru un sfint local. Nu m-am gindit ca voi fi ales de Dumnezeu sa mi se încredinteze ridicarea bisericii de la Manastirea Calapodesti. Avind ajutorul lui Dumnezeu si binecuvintarea PS Ioachim Bacauanul nadajduiesc sa împlinesc ceea ce trebuie realizat. Sint multe încercari care s-au abatut de-a lungul timpului asupra manastirii noastre, dar au fost depasite prin rabdare si dragoste fata de sfintii lui Dumnezeu”, a mai spus staretul Pahomie Parfene.
Rugaciune si la Catedrala din Roman
Cîteva sute de credinciosi au participat marti, 10 ianuarie, si la Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la sarbatoarea Sfîntului Antipa de la Calapodesti. Evenimentul religios a început în paraclisul ce poarta hramul Cuv. Antipa, unde PS Ioachim Bacauanul, a citit, în prezenta preotilor si credinciosilor, acatistul sfintului. Dupa acest moment, racla cu sfintele moaste, între care se afla o particica din trupul Sfîntului Antipa, si icoana Cuviosului, aduse aici în seara zilei de luni în cadrul procesiunii solemne ce a urmat slujbei Vecerniei, au revenit în catedrala arhiepiscopala unde a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre Preasfintitul Ioachim Bacauanul înconjurat de un sobor de preoti. La sfîrsitul slujbei, Preasfintia Sa a tinut un cuvint de învatatura în care a vorbit credinciosilor despre viata acestui ”povatuitor preaîntelept al calugarilor si înger pamintesc”, precum si despre importanta cinstirii sfintilor romini, ocrotitori si povatuitori a neamului rominesc. Frumusetea cuvintului de învatatura a fost împletita cu recitari din acatistul Cuviosului Antipa, imn menit sa aduca slava lui Dumnezeu pentru lucrarea savirsita în sfîntul bacauanilor devenit ”locas preacinstit al Sfintului Duh”. Totodata, PS Ioachim a vorbit despre modul în care trebuie cinstiti cei ce au bineplacut lui Dumnezeu în aceasta viata, despre comuniunea dintre credinciosi si sfinti.
Implicat direct în cultivarea dragostei si evlaviei fata de cuviosul Antipa, prin slujbele scrise, prin înfiintarea de asezaminte filantropice, si lacasuri de rugaciune, Preasfintitul Ioachim Bacauanul este convins ca cinstirea unui sfint, în general, si a sfîntului Antipa, în mod special, presupune o implicare deosebita pe mai multe planuri, a tuturor celor care constituie Biserica vazuta. ”Amplificarea cultului unui sfint se face nu doar prin recunoasterea sa oficiala, ci si prin slujbele religioase în cinstea lui, prin rugaciuni, prin înfiintarea de asezaminte social-filantropice, si alte forme prin care intram în comuniune cu el”, a precizat episcopul Ioachim.
Apel la solidaritate
Manastirea Calapodesti dispune de fonduri limitate atit pentru functionarea în sine, cit mai ales pentru continuarea lucrarilor de constructie. Persoanele care doresc sa sprijine continuarea lucrarilor pot face donatii în urmatoarele doua conturi, deschise la Banca Italo-Romena, filiala Bacau, pe numele Manastirea Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti: RO29 BITR BC1RON 036 702 CC01 (în lei), RO45 BITR BC1EUR 036 702 CC01 (în euro), SWIFT: BITR ROB UXXX, COD FISCAL: 138 643 00.
Lasă un răspuns