La sfirsitul acestei luni se implinesc 25 de ani de la trecerea la cele vesnice a unuia dintre cei mai activi dascali ai scolilor de pe Vaile Trotusului si Slanicului: Ilie N.Savescu (n.21 sept.1898, Mircesti, jud.Iasi-d.30 ian.1987, Roman, jud.Neamt).
De formatiune invatator, profesie pe care a exercitat-o la un nivel de inalta tinuta morala timp de 45 de ani, Ilie Savescu a desfasurat paralel, o intensa activitate in publicistica, arheologie, numismatica si etnografie. S-a nascut la 21 septembrie 1898 in comuna Mircesti (Iasi) din parinti saraci, iar la virsta de doar 9 ani, ramine orfan de tata, mama sa crescindu-i cu mari sacrificii pe ceilalti 7 frati ai sai.
Dupa ce a absolvit cursurile primare in comuna Carol I, azi cartierul Nicolae Balcescu al municipiului Roman, urmeaza Scoala Normala din Piatra Neamt, intrind in invatamint in anul 1920 ca invatator suplinitor la Slanic Bai, unde, pe linga activitatea pedagogica, se implica in reconstructia scolii distrusa in timpul Primului Razboi Mondial, iar din banii strinsi ulterior din diverse donatii, manifsetari si serbari, contribuie la constructia si infiintarea scolii din Cerdac-Slanic, apoi a celei din Poieni-Tirgu Ocna, destinata pentru copiii din trei sate care nu aveau unde sa invete.
In zona orasului Tirgu Ocna si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii sale didactice, in special in satul Larga (comuna Dofteana), unde a predat timp de 15 ani, alaturi de invatatoarea Elena, sotia sa. In perioada 1945-1955 este invatator si director la scoala din satul copilariei sale (Nicolae Balcescu), iar dupa pierderea fiicei sale, revine la Tirgu Ocna, la scolile din Bogata (Dofteana) si Tirgu Trotus, in ultima parte a vietii stabilindu-se la Roman, unde isi construieste o mica proprietate alaturi de cea de-a doua sa sotie, Augustina.
Pasionat de istoria veche, fiind un autodidact desavirsit, intreprinde numeroase cercetari si documentari istorice in zona Tirgu Ocna, o zona de o inestimabila valoare stiintifica din punct de vedere arheologic si numismatic, cuprinzind fostele asezari dacice Mastacan, Titelca, Tg.Trotus, precum si bogata asezare neolitica Podei-Tirgu Ocna.
In anul 1957, infiinteaza Muzeul de Arheologie din Tirgu Ocna, pe care il conduce si administreaza singur timp de un an, inregistrind aproape 10.000 de vizitatori. Este autorul unei insemnate descoperiri in domeniul etnografiei, reusind sa reconstituie razboiul de tesut neolitic cu greutati de pamint si sa tese cu aceasta unealta diferite tesaturi. Printre lucrarile publicate se numara: „Alimentatia, o problema nationala” (locul II la concursul instituit printre invatatorii rurali in 1936), „Vataful padurilor” (12 povestiri vinatoresti-1937), „In lupta dreapta cu Zimbrul”- roman, care vede lumina tiparului la 23 de ani de la moartea sa, intimplata la 30 ianuarie 1987, despre care prof.Mariana Bordeianu spunea:
„Prin tematica abordata, abundenta suspansurilor, descrierile de o deosebita forta de expresie, romanul ofera o lectura instructiva si placuta, ce delecteaza prin limbajul folosit, bogat in arhaisme si moldovenisme, prin farmecul de neintrecut povestitor al scriitorului”. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns