Colectiile filatelistilor de prestigiu au trezit intotdeauna curiozitatea publicului avizat, dar si a celor care vad in ele adevarate comori misterioase. Pentru ca filatelia este considerata de unii ca un hobby scump, prin care, practic, se tezaurizeaza valori uneori de invidiat. Este, insa, filatelia o pasiune scumpa? Membru in Asociatia Filatelica Romana de peste 30 de ani, inginerul bacauan Mihai Ceuca, unul dintre colectionarii cei mai cunoscuti, sustine ca nu.
– Este filatelia un act de cultura si de educatie?
– Mi-am reluat preocuparile filatelice dar, de aceasta data la nivel de pasiune reala si sustinuta, dupa ce m-am asezat la casa mea si dupa ce am putut aprecia matur rolul acestei pasiuni in viata individuala si influenta in viata sociala. In anii socialismului exista un slogan care motiva oficial aceasta pasiune: „filatelia, act de cultura si de educatie!” Eu consider si acum ca era o exagerare. Cultura presupune cunostinte vaste care sa asigure progresul spre un nivel ridicat de dezvoltare intelectuala, iar educatia implica un ansamblu de masuri aplicate in mod sistematic in vederea formarii si dezvoltarii insusirilor intelectuale, morale sau fizice, ale cetatenilor, ale societatii. Filatelia poate fi considerata doar un vector de raspindire a culturii, doar un mijloc de instruire. Nu poti ajunge un om de cultura practicind numai filatelia. Exagerind importanta filateliei, riscam sa pierdem adevarata masura a lucrurilor.
– In noianul de informatii si tentatii mediatice de astazi, mai au expozitiile filatelice un rost?
– Salile in care sint expuse colectiile sint adevaratele amfiteatre ale instruirii. Vizitatorii admira piesele filatelice, frumusetea timbrelor, receptioneaza mesajul instructiv al timbrelor. Vizitatorii nu sint fanii expozantilor, ci admiratorii exponatelor. Ei gusta din placerea unei pasiuni fara sa stie, la inceput, ce punctaje si medalii vor primi exponatele. Intr-o comparatie neacademica, e ca la vinuri: exista vinuri medaliate, dar marele consum e la vinurile de masa! Orice expozitie filatelica este parte a unui ansamblu de actiuni cu caracter cultural si comercial. Se desfasoara simpozioane pe teme filatelice, administratiile postale lanseaza serii de timbre si materiale filatelice, marii comercianti folosesc oportunitatea prezentei unui numar mare de simpatizanti ai filateliei pentru a deschide standuri de vinzare. Expozitiile exista datorita colectionarilor si este firesc ca acestia sa beneficieze, prin participare, de satisfactia muncii apreciate de vizitatori, dar si de certificarea calitatii exponatului pentru o eventuala valorificare comerciala a acestuia.
– Cred ca nu trebuie sa uitam de tirgurile filatelice…
– Revenind la definitia filateliei. se deduce usor ca „filatelisti” sint doar colectionarii cu colectii mai mari sau mai mici si cercetatorii, oamenii care studiaza timbrele si istoria filateliei. Este evident ca pentru a colectiona este nevoie de materiale si ca acestea sint furnizate de comercianti. Comertul filatelic este important pentru filatelisti. Spre deosebire de expozitiile filatelice, tirgurile filatelice nu pot fi considerate activitati cu caracter filatelic; ele au caracter comercial. Organizarea tirgurilor nu este atributia filatelistilor. O tendinta evidenta a tirgurilor filatelice este aceea de a fi dominate de colectiile de numismatica, de antichitati si din ce in ce mai putin de cele de marci postale. Marca postala, ea insasi, pierde teren in fata exploziei internetului care a marit viteza de transmitere a mesajelor. Scrisorile, cartile postale ilustrate, felicitarile au devenit virtuale si serviciile postale se taxeaza cu chitante cu cod de bare care iau locul timbrelor adezive ilustrate tematic.
– Va supravietui filatelia marilor provocari ale epocii informatizarii?
– Cei peste 160 de ani de filatelie cred ca au creat impulsul care sa asigure ca, macar si numai din inertie, filatelia sa mai reziste inca 150 de ani, dupa care vor vedea stranepotii ce vor face. Activitatea filatelica, dependenta de viata sociala, a avut o evolutie sinusoidala, cu perioade de dezvoltare alternind cu perioade de stagnare, de conservare. Prezentul confirma afirmatia. In anii ’70, cind se inregistra o stare de progres social in intreaga lume, precum si in Romania, filatelia romaneasca avea tendinta de a deveni activitate de masa. Era un hobby placut si instructiv dar, in acelasi timp, si o speranta de conservare a investitiei financiare. Alterarea situatiei economice si politice ca urmare a crizei energetice din deceniul al noualea a favorizat derapajul catre exagerarea preocuparilor pentru „filatelia angajata”. Actuala tranzitie politica si social-economica din Romania s-a dovedit a fi nefasta pentru filatelie. Pasiunile nu mai au proritate in viata romanilor, numarul filatelistilor a scazut drastic, iar filatelistii activi si cotizanti se numara pe degete. Noroc ca actuala lege permite legalizarea unei asociatii cu numai trei membri activi, pentru ca altfel nu ar mai fi nici o asociatie filatelica in Bacau. Pentru supravietuire, asociatiile se organizeaza, acum, cu extindere nationala, avind ca liant o ramura filatelica, de exemplu, maximafilia. Eu sint optimist! Timbrele sint inca tratate ca simboluri nationale si progresele incontestabile ale tehnicii comunicatiei nu vor putea anula rolul de patrimoniu national al colectiilor din orice ramura a filateliei.
– Credeti ca generatiile viitoare vor citi despre filatelie doar in cartile de istorie a culturii?
– Cartile de istorie a culturii vor avea, neindoielnic, si capitole despre filatelie, dar eu am convingerea ca filatelia nu va deveni „istorie”. Spiritul de conservare a valorilor va dainui cu siguranta si colectionarii vor fi tratati ca proprietari de mici muzee filatelice. Administratiile postale vor continua sa editeze emisiunile postale, deoarece acestea au devenit de mult timp simbolul institutiei si chiar logica existentei lor. Rolul instructiv al colectiilor filatelice este incontestabil si, mai nou, s-a dovedit si rolul terapeutic al filateliei, aceasta fiind o activitate adecvata pentru suferinzii de boli locomotorii, diabet si altele care necesita lisa eforturilor fizice. Taberele pentru copiii cu diabet s-au dovedit laboratoare utile pentru sustinerea ultimei afirmatii. Nu-mi permit sa fac profetii, dar filatelia nu se va stinge niciodata! Intretinerea existentei acestei pasiuni nu necesita cheltuieli foarte mari, iar efectele sint inestimabile! (A consemnat: Petru DONE)
Lasă un răspuns