– ”avea maturitatea duhovniceasca a vechilor calugari, fiind format la manastirea Bistrita, în perioada cînd acolo traiau parinti precum Iustin Pîrvu, Ioanichie Balan, Hristostom Savu, Ciprian Zaharia”, a declarat PS Episcop Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului
Sute de bacauani au sfidat gerul si vremea potrivnica pentru a participa duminica, 5 februarie, la slujba de înmormintare a parintelui Teofil Lefter, staretul manastirii Pîngarati. Cu microbuze, autocarul sau masini mici, acestia au plecat sa se roage pentru sufletul celui care a redat stralucirea duhovniceasca a manastirii Pîngarati, în cei 15 ani de staretie.
Pentru multi dintre ei parintele era cunoscut fie din Letea Veche, satul în care a vazut lumina zilei în anul 1959, fie din perioada cînd facea parte din obstea manastirii Bistrita, fie de cînd a devenit staretul manastirii Pîngarati. Oricare ar fi fost contextul în care oamenii l-au cunoscut, memoria sa va fi pastrata ca fiind a unui duhovnic deosebit. „Parintele Teofil a fost duhovnicul meu de suflet înca din anul 1993. Mi-l amintesc pe parintele ca un tata. A fost un om extraordinar, ne dadea sfaturi. De fiecare data cind aveam un necaz sau o ispita veneam la parintele pentru a ma spovedi. Voi veni la Pingarati pina voi muri pentru ca simt ca parintele este aici, linga noi”, avea sa marturiseasca Zamfira Patrîtanu din Bacau.
Putini sînt cei care cunosc faptul ca, ceea ce l-a definit ca un apreciat parinte pe staretul de la Pîngarati, ramin anii de început ai monahismului, respectiv cei de la manastirea Bistrita, unde si-a început urcusul duhovnicesc, si unde mergeau în pelerinaj sute de bacauani.
”Avea maturitate duhovniceasca a vechilor calugari. A fost multora duhovnic, în special dintre credinciosii bacauani. De altfel, l-am numit restaurator de temple ale Duhului Sfînt, fiind un parinte duhovnic iscusit si iubit de crestini. Îmi amintesc ca eram la manastirea Bistrita, în anul 1984, cînd a decis sa aleaga viata monahala. S-a format sub aripa parintelui Iustin Pirvu, a parintelui Ioanichie Balan, precum si a altor parinti precum Hristostom Savu sau Ciprian Zaharia, care vietuiau pe atunci la Bistrita. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca bacauanii veneau des la icoana Sfintei Ana pentru a se ruga. Astfel se explica, într-un fel, si atasamentul fata calugarii de la Bistrita, care reuseau sa raspunda la nevoile lor spirituale si sa le amplifice evlavia fata de valorile spirituale. Apoi, parintele Teofil a ajuns la manastirea Pîngarati, din ascultare, fiind trimis de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel”, ne-a declarat PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. De altfel, ierarhul de la Roman a avut o legatura spirituala aparte cu aceasta manastire, a carei istorie imediata îi este bine cunoscuta.
”Prin anul 1983, am fost desemnat de parintele staret de la Bistrita, sa fiu reprezentantul manastirii în preluarea ansamblului arhitectural de la manastirea Pingarati, desfiintata de decretul de trista amintire din 1959, si predata fortat ulterior statiunii de Cercetari Biologice,Geografice-Stejaru. Am preluat intregul complex prin care s-au perindat mai multi stareti, pina cînd a venit parintele Teofil, cel care i-a redat frumusetea si stralucirea”, a mai adaugat episcopul Ioachim. „Cred ca, fiind originar din Letea Veche, poate si aceasta a contribuit ca multi bacauani sa-si îndrepte pasii catre manastirea Pîngarati pentru a sprijini refacerea acelei manastiri. Dumnezeu sa-l ierte pe parintele Teofil!”, a mai spus PS Ioachim Bacauanul.
Arhim. Teofil Lefter s-a nascut pe 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din judetul Bacau. În luna august a anului 1986 a intrat în monahism la Manastirea Bistrita din judetul Neamt, iar trei ani mai tirziu a ajuns la Manastirea Pingarati, dupa ce a fost hirotonit ierodiacon si apoi ieromonah. A condus obstea Manastirii Pingarati din anul 1996. În perioada 2002-2010 a coordonat lucrarile de constructie a noii biserici din incinta Manastirii Pingarati, care a fost tirnosita în luna septembrie 2010. (Z.B.)
Cristian a zis
Bunul Dumnezeu sa te ierte, parinte!