Autoritatile sanitare si sanitar-veterinare au deschis o ancheta dupa ce, luni, 27 februarie, o fetita de doar cinci ani, Denisa Nicoleta V. din comuna Racaciuni a murit, cauza decesului fiind legata de suspiciunea de turbare. Se pare ca micuta a fost muscata de un ciine in urma cu doua luni, la acea vreme, familia, desi s-a prezentat cu ea la Spitalul de Pediatrie din Bacau, nedeclarind ca ar fi fost vorba despre o muscatura de ciine, ci de o simpla cazatura. In consecinta, medicii i-au toaletat rana si i-au administrat doar vaccinul antitetanos.
In urma cu citeva zile insa, mai exact simbata noapte, 25 februarie, mama a revenit cu fiica in unitatea medicala bacauana, micuta fiind intr-o stare extrem de grava astfel ca s-a luat decizia transferarii ei la Iasi, cu suspiciunea de meningoencefalita. Abia in fata medicilor de la Iasi, mama ar fi recunoscut ca fata a fost muscata de un ciine. Pe 27 februarie, in ciuda eforturilor depuse de medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, copila a decedat.
„Avind in vedere ca exista o suspiciune de rabie, s-a luat decizia inceperii tratamentului antirabic pentru toti contactii fetitei, respectiv vaccinarea personalului Unitatii de Pirmiri Urgente si a celui de la Boli Infectioase din cadrul Spitalului de Pediatrie, rude, colegii de gradinita si educatoarea etc. Momentan, cauza decesului nu a fost confirmata, la Iasi facindu-se necropsia cu probe prelevate din creier.
Daca va aparea confirmarea de rabie, se va continua tratamentul de catre toti contactii, daca nu, acesta va inceta”, a spus dr. Dr. Anca Dancau, sef Serviciul de supraveghere si control al bolilor transmisibile, DSP Bacau. Institutia a notificat in cazul amintit DSVSA Bacau, aceasta din urma declansind propria ancheta. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului s-a autosesizat, de asemena, in acest caz.
„S-a solicitat autoritatilor locale deplasarea la domiciliul familiei si constatarea situatiei. In cazul in care se vor constata nereguli de natura sa puna in pericol viata celorlati copii din familie, vom actiona in consecinta. Deocamdata asteptam rezultatele anchetei sociale”, a spus Alina Iftode, purtator de cuvint DGASPC Bacau.
Rabia este o boala de natura infectioasa extrem de grava, ce poate aparea atit la om, cit si la animale domestice sau salbatice. Oamenii se pot alege cu boala dupa ce au fost muscati de animalele infectate. Boala debuteaza cu durere, urmata de furnicaturi la locul muscaturii, persoana muscata devenind foarte sensibila la schimbarile de temperatura si la curentii de aer, avind tendinta de a se ineca ori de cite ori va incerca sa inghita lichide. Agitatia, spasmele musculare, furia, excitabilitatea extrema si salivatia exagerata sint, de asemenea, simptome ale turbarii.Pentru a nu se ajunge in aceste stadii, prezentarea la medic imediat dup producerea muscaturii este obligatorie, avind in vedere ca perioada de incubatie de la momentul expunerii pina la aparitia simptomelor este, in mod obisnuit de 3-7 saptamini, dar poate fi cuprinsa intre zece zile si doi ani.
Lasă un răspuns