Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere la sfirsitul anului 2008, au obligatia, începind cu anul fiscal 2009, sa declare aceste venituri care sint definite ca venituri din activitati independente. Directia generala a Finantelor Publice Bacau a facut publica aceasta precizare, avind in vedere ca se apropie termenle pentru depunerea declaratiilor. Numarul de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere reprezinta contractele aflate în derulare la 31 decembrie 2008.
„Aceste persoane fizice – a precizat purtatorul de cuvint al institutiei, Adrian Anghel – au obligatia de a înregistra contractele de închiriere / subînchiriere, la administratia fiscala competenta unde contribuabilul are adresa sau unde locuieste efectiv, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România, sau unde se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice. Persoanele fizice fara domiciliu fiscal în România ale caror contracte de închiriere se afla în raza teritoriala a mai multor administratii fiscale au obligatia sa desemneze o sursa principala de venit, iar înregistrarea contractelor si declararea veniturilor se vor face la administratia fiscala pe teritoriul careia se afla sursa principala de venit”. Odata cu înregistrarea contractelor, pina la 15 ianuarie 2009, se depune „Declaratia privind venitul estimat”, cod 220, pentru activitati independente.
În urma depunerii declaratiei estimative, unitatea fiscala competenta stabileste platile anticipate si emite Decizia de impunere pentru plati anticipate pentru anul 2009. Termenul limita pentru platile anticipate de impozit este 15 ale ultimei luni din fiecare trimestru (15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie).
Persoanele fizice au obligatia sa depuna „Declaratia speciala privind veniturile realizate”, cod 200, pina la 15 mai 2009. Ulterior prelucrarii acestei declaratii, se emite „Decizia de impunere anuala pentru anul 2008” în care se definitiveaza calculul impozitului pe venitul anual, stabilindu-se eventualele diferente fata de cel achitat în cursul anului sub forma platilor anticipate. În situatia în care persoanele fizice, care îndeplinesc conditiile de mai sus, nu au înregistrat contractele, administratia fiscala va notifica din oficiu contribuabilii respectivi.
Organizarea contabilitatii
Persoanele fizice stabilesc venitul net în sistem real si conduc contabilitatea în partida simpla . Documentul principal pe baza caruia se tine evidenta veniturilor si cheltuielilor este Registrul jurnal de încasari si plati. Veniturile si cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea venitului net sint cele realizate la nivelul tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere aflate în derulare în anul de raportare. „Venitul brut – a spus Adrian Anghel – reprezinta totalitatea sumelor încasate în bani si/sau echivalentul în lei al veniturilor în natura. Acesta se majoreaza cu valoarea cheltuielilor, care, conform dispozitiilor legale, erau în sarcina proprietarului, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta (exemplu: modernizari, reparatii, înlocuirea unor componente importante etc.). Pentru a fi deduse, cheltuielile aferente veniturilor trebuie sa fie efectuate în cadrul activitatilor desfasurate în scopul realizarii venitului, justificate prin documente sa fie cuprinse în cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite”. Evidenta contabila în partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, în functie de natura lor: cheltuieli cu reparatii, zugraveli exterioare, cheltuieli cu instalatii electrice, termice, canalizare etc. Persoanele fizice care la 31 decembrie 2008 au înregistrate cel putin 5 contracte de închiriere / subînchiriere au obligatia depunerii declaratiei estimative pina la 15 ianuarie 2009. În cazul în care la sfirsitul anului fiscal nu mai sint îndeplinite conditiile necesare înregistrarii (sint în derulare cel mult 5 contracte de închiriere si subînchiriere), începind cu anul fiscal urmator, persoanele fizice determina si declara venitul net realizat din închiriere / subînchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria de venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Lasă un răspuns