Profitind de prezenta sa in Bacau, l-am intrebat pe dl. Mircea Geoana cine este alegatorul candidatilor PSD. Sigur pe sine, liderul principalului partid de opozitie (vorba vine…) a descris trei categorii de cetateni. In principal, este vorba (citez cu cit mai mare acuratete) despre cei dezamagiti de actuala guvernare, de persoanele care doresc noi politicieni in fruntea obstei si de membrii de partid. Daca ar fi sa-i dam deoparte pe cei care s-au inscris in PSD, restul alegatorilor „tintiti” ar fi oamenii suparati. De la acesti electori te astepti doar la un vot negativ. Adica sint persoanele care se prezinta la urne doar ca sa le arda cite o stampila in freze politicienilor care nu s-au tinut de promisiunile din 2004. Ei nu aleg; resping minciunile trecute fara a fi preocupati de cele ce vor urma in viitorul mandat. Asemenea comportament electoral s-a cronicizat in ultimii 18 ani. Mai intotdeauna, romanii au mers la vot doar pentru a sanctiona incompetenta, coruptia si politicianismul. Putini au fost aceia care au ales – cu adevarat – un program de guvernare, o doctrina sau un proiect local. In sinea lor, cetatenii au ramas captivi ideii ca „toti sint la fel!”… Din aceasta cauza, Romania se zbate intr-o mocirla politica din care nu poate sa rasara progres economic sau bunastare generala. Auzind vorbele dlui Geoana, l-am intrebat daca mizeaza atit de mult pe NU. Domnia sa a recunoscut ca „votul negativ ramine, inca, foarte important”. Eu as spune: „Din pacate!”…
In sinea mea, sper intr-o evolutie a electoratului. As vrea sa cred ca in 2008 – la alegerile locale si la cele generale – altfel vor vota romanii. A venit vremea sa facem efortul de a descoperi programele si proiectele cu adevarat necesare comunitatilor in care traim si, mai apoi, sa descoperim oamenii – candidatii – care sint in stare sa finalizeze acele proiecte. M-am saturat de campaniile in care competitorii se dau rotunzi pentru ca injura din toti rarunchii contracandidatii lor si pe cei care au detinut pina acum functiile la care aspira. Cind ii intrebi „Ce-ati realizat la viata voastra?”, bilbele vin in avalansa. Discursurile electorale se transforma in diatribe la adresa adversarilor pe principiul „are dreptate cine striga mai tare!”…
Chiar daca oficial campania electorala nu a inceput, deja sint dezamagit. Aud ca se impart pachete cu alimente in numele unor partide, incercindu-se a se profita de saracia unei parti din populatie. Este ciudat cum doar in campaniile electorale isi aduc aminte politicienii de alegatorii lor si de sarbatorile crestinesti… Dintr-odata toti imi trimit felicitari cu Iisus rastignit, cu oua rosii si cu urari de Pasti. De unde stiu ei ce religie am eu? Asemenea date personale sint protejate de legile tarii si nu-mi amintesc sa fi completat vreun formular cu astfel de informatii. Daca scrisorile care imi umplu, intr-un mod agasant, cutia postala sint trimise „la plesneala”, atunci ele sint legale, dar de prost gust. Daca formatiunile au informatii „la fix”, atunci ar fi necesara o ancheta a procurorilor… Nu-mi fac iluzii: in Romania, legile se aplica doar fraierilor si celor care deranjeaza marile aranjamente. Nu este cazul in chestiunea scrisorilor electorale… Pacat doar ca se cheltuie atitia bani pe niste hirtii inutile, care nu dau informatii nici despre solutiile la problemele orasului sau judetului, nici despre doctrina celui ce-mi cerseste votul. Candidatii vor doar sa fie mai simpatici decit adversarii, mai buni de gura si mai… populari. Sub asemenea „ambalaje” vor sa-si ascunda incompetenta, necinstea, arivismul si dorinta de putere personala. Sa le fie de bine! Da Doamne minte electoratului!
Lasă un răspuns