Recenta degustare de vinuri organizata in Bacau de Lions Club „Sf. Gheorghe” a oferit fericitilor participanti ocazia sa cunoasca savoarea unui vin vechi, de vinoteca, din anul 1986. El a fost oferit de cei care au sustinut degustarea, specialistii societatii Agroindustriala Bucium, din Iasi. Iar vinul a fost o Feteasca Alba, considerata regina podgoriei Bucium.
Feteasca Alba din recolta anului 1986 este un vin care face parte din istoria Buciumului – am aflat de la oenologul Ilie Ciomaga. „Vinul – a precizat oenologul – are, deci, 26 de ani, este un vin de colctie, din care avem peste 300.000 de sticle. Anul 1986 a fost unul deosebit pentru zona Bucium si pentru soiul Feteasca Alba, dar si pentru altele, cum ar fi Aligote sau Muscat Otonel”.
Daca la vinul tinar Feteasca Alba pe care l-am degistat inaintea celui de colectie am apreciat aroma florala, nota de crud, la vinul de vinoteca nu mai puteam vorbi de arome ci de „buchetul de sticla” – cum l-a numit specialistul de la Bucium -, suma tuturor aromelor pe care le-a capatat vinul in toti anii lui. La degustarile de vinuri de regula se bea si vin tinar, dar si vin vechi, pentru a putea face diferenta. „Podgoria Bucium – a mai spus Ilie Ciomaga – are doua soiuri de feteasca, Alba si Neagra. In vinoteca noastra se gasesc, insa, si vinuri din recoltele anilor 1959, vinuri din anii ’60, din anii ’70, dar si ’80 sau ’90, insa mai putin din Feteasca Alba sau Feteasca Neagra, pentru ca zona, situata mai la nord, nu este propice productiilor foarte mari din aceste soiuri. Dar, acolo sint soiuri care si-au gasit la Bucium a doua casa, precum Aligote, folosit in special pentru vinurile sampanizate. Tot acolo s-a adaptat bine Muscat Otonel-ul”. Vinul Feteasca Alba de vinoteca are 12 grade tarie alcoolica si 18 grade rest de zahar. Vinurile dulci, tot din recolta 1986, au mult mai mult rest de zhar, chiar si de 60 de grade.
Pentru cine nu stie inca, un „buchet de sticla”, despre care vorbea oenologul, este o aroma complexa, care se risipeste incet, la fiecare adiere, si lasa zeci de tonuri definite si integrate in timp in maturitate.
Dupa cum spuneam si rindul trecut, Feteasca Alba face parte din frontispiciul societatii Agroindustriala. Pe blazonul acestei societati comerciale sint trei bauturi alcoolice naturale: vinul Feteasca Alba, Rameros (un rachiu de mere, dublu distilat, invechit in doaga de stejar) si sampania Muscat Ottonel, care este perla Buciumului.
Lasă un răspuns