Palatul Parlamentului a gazduit, pe 20 martie, editia aniversara a Conferintei Nationale a membrilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, la zece ani de la infiintarea acesteia. De aceea, tema conferintei a fost „10 ani de activitate a LAPAR in slujba agriculturii si a agricultorului roman” si a abordat dezbateri pe tema „Fermierul roman si provocarile integrarii europene in persoectiva Politicilor Agricole Comune 2014 – 2020”.
La eveniment au participat circa 500 de fermieri din toata tara, iar invitatii lor au fost reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai unor institutii academice, politicieni si ziaristi, dar si ai unor institutii si societati comerciale partenere. Asa cum aratam si in editia de ieri, membrii LAPAR si-au exprimat public dezamagirea ca nu au foist onorati cu prezenta, desi au promis fer, de presedintele Traian Basescu si de ministrul Agriculturii Stelian Fuia.
Agricultorii au inceput dezbaterea lor amintind un subiect care ar trebui sa preocupe, acum, toata natiunea: Agricultura, solutia pentru redresarea economica a Romaniei. „Nu cred ca mai est necesar – a spus, in cuvintul sau, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu – sa arat agricultura, in conditiile in care ar functiona la potentialul de care dispune, ar putea pune in miscare industria tarii din amonte si din aval, pe orizontala si pe verticala. Pentru a nu mai vorbi de securitatea alimentara, care ar putea fi pe deplin asigurata.”
Parteneri reali de dialog
Conferinta a aratat nemultumirea fermierilor romani fata de politicile manageriale ale guvernelor perindate la conducerea tarii in ultimii 22 de ani, cu privire la strategiile din domeniul agriculturii, dar si la dialogul la care au fost dispusi guvernatii cu fermierii. Acestia din urma se vor parteneri reali de dialog, pentru ca – spun ei – „nu cersesc avantaje proprii, ci vin cu solutii care sa conduca la stabilitatea economica”. De aceea, glasul lor sa auzit foarte ferm, in conferinta, cerind sa fie ascultati, iar politicile guvernamentale si chiar cele europene sa sina cont de interesele lor.
Fermierilor, in lipsa autoritatilor asteptate „de la virf”, le-au dat replici doar deputatul Adrian Radulesc, cel care a fost membru si chiar presedinte al LAPAR, dar si secretarul de stat in Ministerul Agricluturii Liviu Bumbu.
O voce ferma la urechea Guvernului
Conferinta s-a incheiat cu adopatrae unei Rezolutii, prin care, intre altele se cer cu fermitate Guvernului Romaniei sa abordeze perspectivele exploatarii potentialului agricol al tarii, elaborarea unui program distinct in cadrul staregiei nationale privind reabilitarea si rentabilizarea sistemelor de irigatii, iar tuturor factorilor implicati sa se pronunte ferm si in sprijinul concluziilor stiintifice asupra cultivarii, in tara noastra, a plantelor modificate genetic. De asemenea, s-a cerut tuturor federatiilor reprezentative din agricultura sa dea dovada de solidariatte in interventiile si manifestarile intreprinse de una sau mai multe dintre ele, sa participe in mod coraspunzator, direct sau prin alte atitudini publice, la acestea, in vederea cresterii impactului si rezultatelor propuse de initiatori. Astfel, se intentioneaza constituirea unei confederatii cu adevarat reprezentative la nivel national si international, pentru coordonarea actiunilor comune si sustinerea onesta si ferma a intereselor agricultorilor romani in toate structurtile regionale, europene si internationale. Pina la finalizarea acestei propuneri, in sectorul productiei vegetale toate atitudinile si manifestarile vor fi reprezentate in exclusivitate de LAPAR, singura federatie cu reprezentativitate la nivel national.
Conferina LAPAR a mai atras atentia Ministerului Agriculturii referitor la calamitatile produse de seceta din toamna precedenta si la pagubele suportate de agricultori, pentru identificarea resurselor nationale si europene destinate despagubirii acestora. Nu au fost omise problemele subventiilor din agricultura.
Dar, asupra unor amanunte din conferinta si asupra prestatiei reprezentantilor bacauani, presedintele LAPAR si Daniel Ciobanu, vicepresedinte, vom reveni.
Lasă un răspuns