Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifesti, aflata acum in pelerinaj la biserica Lazaret din municipiul Bacau (linga Selgros), va ajunge miine, 23 martie, la manastirea Buna Vestire din Tisa Silvestri, unde va ramine spre inchinarea pelerinilor pina in ziua serbarii Bunei Vestiri. De altfel, in ziua de 25 martie a devenit o traditie ca sute de credinciosI din Bacau si nu numai sa vina la manastirea din Tisa Silvestri pentru rugaciune si trairea in comuniune crestina a uneia din cele mai frumoase sarbatori.
Manastirea “Buna Vestire” este situata pe soseaua Bacau-Vaslui, la 23 kilometrul nord-est de municipiul Bacau. Prima atestare documentara dateaza de la 13 aprilie 1729, cind un razes daruieste manastirii Tisa o parte din satul Marmureni-Vaslui. In1864, cind schitul a pierdut mosia si padurea, s-a desfiintat. In 1895 se face mentiunea ca la Tisa a fost un schit de calugari si ca se mai vad urmele unei bisericute. In 1990, s-a hotarit reinfiintarea manastirii. Credinciosii satului au donat pamint si s-a infiintat o manastire, Dupa 20 noiembrie 1996, manastirea a fost transformata in manastire de maici.
O zi deosebita va fi si la manastirea din Poglet, comuna Corbasca, care isi serbeaza hramul tot in ziua Bunei Vestiri.
Ziua de 25 martie este o zi deosebita pentru bacauanii ce locuiesc
in cartierul Bistrita Lac, deoarece este sarbatoarea bisericii situate pe strada Florilor. Acest sfint lacas a fost construit în anul 1879, Sultana Sandu Studza fiind socotita ctitorul. Biserica a fost înaltata din zid de caramida pe o fundatie de bolovani mari de piatra, var si nisip. Lucrarile de constructie s-au realizat în perioada 27 iunie 1879 si 21 noiembrie 1882 prin stradania preotului paroh Gheorghe Vasian cu ajutoare de la credinciosii din zona. La 21 noiembrie 1882, biserica a fost sfintita de vrednicul de pomenire Episcop Melchisedec Stefanescu al Romanului.
Ulterior s-au facut o seama de reparatii sub îndrumarea preotului paroh Balaban Grigore, lacasul de cult fiind resfintit de catre episcopul Teofil Herineanul la 8 septembrie 1957. Lipsa unei fundatii solide si a izolatiei de orice fel, cît si efectele cutremurilor din 1977 si 1981 au dus la deteriorarea profunda a zidurilor si picturii bisericii. Între anii 2000 – 2004, sub coordonarea preotului paroh Moisa Valeriu, s-a reconstruit întreaga biserica din temelie. La data de 9 mai 2004, biserica a fost sfintita de PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Lasă un răspuns